I alla fall inte på platsen där ett gerillakonstverk av okänd upphovsman i helgen placerades: intill en vägg mellan Sörmlands sparbank och Systembolaget.
Plåtfiguren var tillverkad i samma stil som ”pilsnergubbarna” på Österleden och i Djulö allé. Denna figur hade dock en kvinnlig tiggares silhuett.
”Hej hej” stod det på koppen som bedjande sträcktes fram: en tydlig hänvisning till tiggeridebatten som rasat i Katrineholm.
Konstverkets närvaro på tiggeriförbjuden plats blev kort. På måndagen plockades den bort. Månne var den för provokativ för kommunen?
– Det är spekulationer. Personligen hade jag inte sett hur den såg ut när jag beslutade att den skulle bort, även om jag hört från folk att de inte tyckte om den.
Det säger Anneli Hedberg, ordförande i service- och tekniknämnden och en av S-politikerna bakom det omdebatterade tiggeriförbudet.
Det infördes den 1 augusti och drev bort de två, tre migranter som tidigare bett om allmosor på offentlig plats. Tiggarna störde ordningen, enligt den politiska majoriteten.
Konstverket som dök upp hade några hashtaggar plitade på koppen: #peaceloveandunderstanding #gerillakonst #världsmedborgare #ilovekatrineholm – och #dahlström.
Men det var inte på grund av sin trotsiga karaktär den ansågs vara ett störande element, hävdar Hedberg.
– När det dyker upp sådan här spontankonst brukar vi tycka att det är trevligt – om den inte hindrar trafiken eller stör framkomligheten.
Så var fallet med plåttiggaren, bedömer S-politikern som också är ordförande i funktionsrättsrådet.
– Där dryftas ofta problem som rör gatupratare och skyltar som är i vägen och försämrar tillgängligheten.
Plåttiggaren satt vid bankhusets vägg, intill en rabatt med utstickande växtskydd som tar ungefär lika stor plats.
Om du inte sett konstverket innan du beslutade att det skulle bort, hur kunde du då veta att det var i vägen?
– Därför att jag fått beskrivit för mig var det var placerat. Jag utgick från den informationen.
Anneli Hedberg tycker att plåtfiguren är fin, ”inget slarvjobb”. Konstnären är välkommen att höra av sig till service- och teknikförvaltningen för att få den tillbaka, hälsar hon.
Skulle den inte kunna placeras någon annanstans i centrum, där den inte anses vara i vägen?
– Det får vi i sådana fall titta på var det skulle kunna vara. Inget är omöjligt om den passar in någonstans.