Det säger platschefen Hans Nilsson.
Kuriren har tidigare berättat om de omställningar och de neddragningar som genomförs vid Ericsson, och som bland annat innebär att en del av den inhyrda personalen får gå.
Bakgrunden var en pressad ekonomisk situation för hela Ericsson, som också varslade ett stort antal av sina egna anställda. De anställda i Katrineholm har dock fått behålla sina jobb.
- Här valde vi att inte varsla. I stället satsar vi på ett omställningsprogram, säger Hans Nilsson.
Omställningen ska stärka Ericsson och dess verksamhet lokalt inför framtiden, enligt platschefen. Den innebär bland annat att volymproduktionen i Katrineholm minskar och delvis flyttar till en fabrik i Shunde, Kina.
- Vi skiftar mot att jobba mer med förutsättningarna för nya produkter.
Nilsson betonar att Katrineholm kommer att spela en viktig roll för Ericsson även i framtiden. De nya produkter som tillverkas här kommer att säljas över hela världen.
- En av Ericssons mest strategiska produktportföljer kommer att hanteras i Katrineholm. Att detta sker samtidigt som vi ställer om är otroligt kul.
Vad det handlar om är cloud- eller molntjänster inom telekom och trådlöst internet.
I Katrineholm tillverkas noder för telekommunikation, utrustning som styr mobil infrastruktur och håller reda på exempelvis var master och telefoner befinner sig så att abonnenten alltid kan vara uppkopplad. Utrustningen kontrollerar mobilnätet och skapar bland annat underlag för telebolagens fakturering.
Dessa funktioner ska i framtiden kunna skötas mer centraliserat tack vare molntekniken. Enligt Hans Nilsson medför den nya tekniken högre driftsäkerhet och lägre energiförbrukning, men också större kapacitet. Det senare blir en allt större utmaning för telekomindustrin i takt med att användningen av mobilt internet ökar snabbt. Inte bara smarta telefoner och datorer är uppkopplade mot nätet.
- Belastningen på nätet ökar oerhört, vilket kräver tätare infrastruktur.