Klartecken för skyddsjakt på talgoxar i Katrineholm

Det trädgårdsföretag i Katrineholmstrakten som begärt skyddsjakt på talgoxar har fått detta beviljat och har nu till slutet av februari på sig att genomföra jakten.

Katrineholm2017-01-03 13:38

Uppdatering den 11/ 1 2017:begärt skyddsjakt på småfåglarna. Talgoxarna ställer enligt företagaren till det, bland annat genom att nattetid utlösa larm, bajsa och picka sönder säckar.

Länsstyrelsen har beviljat ansökan om skyddsjakt, som nu ska genomföras i företagets regi.

När länsstyrelsen tar ställnig till frågan om skyddsjakt tittar den bland annat på om den sökande har genomfört andra åtgärder för att få bukt med problemet, förklarar Johan Varenius vid länsstyrelsens landsbygdsenhet.

– Skyddsjakt ska vara den sista utvägen, säger han.

Någon principiell skillnad mellan olika djur görs inte, samma regler gäller för vargar som för småfåglar. Däremot tar länsstyrelsen också hänsyn till om det djur som det ska bedrivas skyddsjakt på är hotat eller inte. I det här fallet rör det sig om en vanligt förekommande art, konstaterar Varenius.

Företaget har nu till den sista februari på sig att genomföra skyddsjakten. Därefter ska det inkomma med en rapport till länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om