Kullbergska får fler narkosläkare

Just nu rekryteras fler narkosläkare till Kullbergska sjukhuset. Fler läkare ska ge bättre beredskap och arbetsmiljö för personalen och samtidigt stärka patientsäkerheten.

Katrineholm2016-11-11 09:10

Det var efter vårens turbulens och debatt om narkosberedskapen på Kullbergska som landstinget beslutade att förstärka verksamheten i Katrineholm i stället för att plocka bort den. Den riskanalys som patientsäkerhetsenheten tog fram, ansåg att fler läkare skulle kunna förbättra läget.

– Det tog en vändning som var väldigt bra. Att man nu satsar i stället för att bara lägga locket på och plocka bort verksamhet, vilket vi var rädda för, säger Henry Lönnborg som tillträdde som överläkare på anestesikliniken efter att Elisabet Blix slutade i somras.

– Vi kommer nu att titta på vilka patientgrupper vi ska ta emot här, hur vi ska hantera dem och vilka rutiner vi har för det, säger Henry Lönnborg.

Men fortfarande gäller det som gällt tidigare: Kullbergska har 2,5 narkosläkartjänster som delar på beredskapen. Om en trafikolycka inträffar inpå knutarna vid sjukhuset ska ändå akuta patienter köras till Nyköping eller Eskilstuna, berättar Lönnborg.

– Vi har ingen möjlighet att ta emot akuta operationer här. Så var det ju tidigare och så fortsätter det att vara nu också.

Men fler narkosläkare är ett välkommet inslag, menar Henry Lönnborg. I dagsläget är de alldeles för få läkare som delar på beredskapen som blir alltför tät för det fåtal läkare som finns för att arbetsmiljön ska vara bra.

Just nu rekryterar landstinget nya narkosläkare.

– Det blir en eller två nya tjänster och det kan vara läkare som jobbar 75 procent eller halvtid på det, säger Henry Lönnborg. De kommer att hjälpa till både i Eskilstuna och här i Katrineholm där de också kan ta beredskapen.

Henry Lönnborg tillträdde sin tjänst som överläkare den 1 juni i år efter att ha arbetat på Vrinnevisjukhuset i Norrköping i sju års tid. Men han bor i Katrineholm och har tidigare jobbat som narkosläkare på Kullbergska under 1990- och 2000-talet. Därför upplevde han också vårens turbulens på Kullbergska som invånare här.

Hur upplevde du vårens debatt?

– Jag tycker det är roligt att det finns en opinion som står upp för sjukhuset och den medicinska service som finns i KFV-regionen. Det känns bra att det finns ett engagemang, säger Henry Lönnborg.

Pratas det något nu om turbulensen i våras?

– Det har varit prat förstås, men just nu är det ingenting, vi har lämnat det bakom oss nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om