Kvinnor mest otrygga – stor ökning i mätning

31 procent av kvinnorna känner sig otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna, jämfört med 25 procent 2015. Det är den största ökningen sedan Brottsförebyggande rådet, Brå, började mäta otryggheten 2006.

Katrineholm2017-01-11 19:57

I veckan presenterade Brå den nationella trygghetsundersökningen på rikskonferensen Folk och försvar. Generaldirektören Erik Wennerström kallade siffrorna skrämmande. 12 procent av kvinnorna känner sig så otrygga att de inte går ut kvällstid.

– De får en allvarlig inskränkning av sin rörelsefrihet som ingen ska behöva känna, säger Erik Wennerström till TT.

Wennerström ser två möjliga förklaringar till kvinnors ökande otrygghet. Dels är kvinnor främst rädda för att utsättas för överfall och misshandel, som oftast handlar om sexualbrott. Andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott har ökat de tre senaste åren, från 1,4 procent drabbade till 3 procent drabbade av kvinnorna. Dels tror Wennerström att sexuella övergrepp på offentliga platser, som festivaler, debatteras mer och syns mer.

I Katrineholm följer kvinnornas otrygghet samma mönster. I polisens senaste trygghetsmätning är bara 45 procent av kvinnorna trygga ute under sena kvällar, men 71 procent av männen.

– Kvinnor är betydligt mer otrygga än män i Katrineholm, säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis.

Otryggheten är allas ansvar, säger han.

– Det är inte enkom polisens ansvar, utan allas; medias, kommunens, föreningslivets, företagens och gemene mans. Men vad det handlar om är att kvinnor är rädda för män och det är bedrövligt. Störst ansvar har alla män i samhället, som är de som begår flest brott och skapar mest otrygghet.

Vad otryggheten beror på är svårt att ge ett enkelt svar på, tycker Oscar Nissfolk från områdespolisen.

– Någonting dramatiskt har hänt på tre år när det gäller synen på och respekten för kvinnor. Om det är personer med brist på respekt för kvinnor, där normer och värderingar har rubbats, eller om det handlar om hur man behandlar varandra generellt, till exempel på sociala medier, återstår att se.

Att komma till rätta med otryggheten är inte heller lätt, tror Nissfolk.

– Man behöver titta på gärningsmännen och platser till exempel. Är de under 18 år och det sker sent kvällstid – var är då föräldraansvaret? Det är svårt att få bostadsområden 100 procent trygga för var och en. Jag ser positivt på om vi blir fler poliser och kan vara mer synliga, men jag skulle gärna se fler vuxna väktare i form av nattvandrare.

Generellt skulle Nissfolk vilja se fler utredande resurser för att hantera brott snabbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om