Att lyssna mer än prata och samla kunskap om hur det ser ut i riket. Det är målet för Socialdemokraternas kampanj "Framtiden börjar i skolan" som inleddes på måndagen med statsminister Stefan Löfven, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic samt utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren ombord på turnébussen.
Ett av dagens stopp var Skogsborgsskolan, som hade valts ut bland annat för arbetet med nyanlända elever. Skolans elever fick utgöra inramning åt besöket när de nyfiket tryckte näsorna mot fönstren in till lokalen där finbesöket fanns.
Med sig hade statsministern och övriga gäster budskapet att resultaten i skolan ska höjas genom tidiga stödinsatser, mindre klasser och mer tid för varje elev, höjda löner för skickliga lärare och strävan efter en jämlik skola.
– Det ska bli mer resurser till de skolor som har större utmaningar, sa Stefan Löfven.
Partiet vill på olika sätt mota tillbaka lärarbristen som börjar bli kännbar även i Katrineholm.
– Det ska bli fler platser på lärarutbildningen och vi vill attrahera fler som har akademisk utbildning till läraryrket. Det är viktigt att höja yrkets attraktivitet och låta lärare vara lärare, sa Löfven.
Skogsborgsskolans lärare tog på mötet tillfället i akt att berätta om sitt arbete. Bland annat passade Anna-Karin Moberg Norman på att prata om utmaningarna i att jobba med nyanlända barn som kanske helt saknar skolbakgrund.
– Vi behöver se över hur vi undervisar dem på bästa sätt, sa hon och konstaterade att det är svårt att nå målen, även om eleverna gör enorma framsteg.
– Ska vi lyckas så kostar det.
Just en satsning på riktade medel till nyanlända barn finns bland de reformer som presenterades. Exakt hur det kan komma Katrineholm till del är dock ännu oklart.
Innan politikerna med följe intog skollunchen, mosbricka, utbröt ett milt kaos på skolgården när många elever både ville krama statsministern och få hans autograf.
TV Se ett inslag från statsministerns besök på kkuriren.se