Lugn start för gratis vårdcentralbesök

Från årsskiftet är det avgiftsfritt för alla att gå till sin vårdcentral. Från februari har vårdcentralerna även längre öppettider.

Katrineholm2017-01-03 17:00

Vårdcentralen Linden i Katrineholm, med drygt 15800 patienter, har ännu inte märkt av förändringen.

– Det har ju bara gått några dagar och det brukar ändå vara en ökad belastning efter helgerna och vi kan inte säga att ökningen har med avgiftsbefrielsen att göra, säger Ulla Jordán, enhetschef på vårdcentralen Linden.

Från den 23 januari kommer Linden att ha utökade öppettider, från dagens 8 till 17 till en utökning som innebär öppet från 7.30 till 18 måndag till torsdag.

Personalsituationen beskriver Ulla Jordán som ständigt rörlig. Det betyder att Linden, liksom de flesta andra vårdcentraler i länet, ständigt söker ny personal och det arbetet fortsätter.

– Nu har rörligheten även flyttat till primärvården medan den tidigare främst berörde slutenvården på sjukhusen, säger Ulla Jordán.

De utökade öppettiderna är förankrade hos patienterna, berättar hon. Linden har gjort enkätundersökningar hos sina besökare och många äldre svarade då att de vill ha möjlighet att komma senare på dagarna.

Men öppettiderna kommer nog att variera mellan olika vårdcentraler i hela länet, påpekar Ulla Jordán.

En avgiftsfri primärvård tycker hon är bra.

– Det blir ju en mer jämlik vård med avgiftsfritt så det är bra. Sedan lever vi hela tiden med utmaningen att prioritera inom vården, de med störst behov får gå först och så ska det ju se ut, säger Ulla Jordán.

En av politikerna bakom denna reform är Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen. Hon säger sig mest ha fått positiva reaktioner hittills. Enstaka kritiker har undrat hur det hela ska gå ihop.

– Vårdcentralerna tappar inga intäkter, säger Monica Johansson. De har aldrig haft dessa intäkter eftersom pengarna gått in i ett centralt konto som heter Hälsoval som betalar för hela primärvården.

Av landstingets totala budget på cirka 9 miljarder kronor består ungefär 130 miljoner av patientavgifter. 45 miljoner av dessa kronor, som nu försvinner, står primärvården för. Istället skjuter landstinget till 75 extra miljoner till vårdcentralerna, berättar Monica Johansson.

– Vi har råd med det här. Vi har även avsatt 92 miljoner i en buffert om det händer något oförutsett med avgifterna eller om det behövs förstärkningar, säger Monica Johansson för att lugna kritikerna.

Bufferten ligger direkt under landstingsstyrelsen vilket betyder att pengarna går snabbt att använda, utan segdragna processer i landstingsfullmäktige.

Pengar är inte problemet för landstinget, försäkrar Monica Johansson. Istället är det svårt att rekrytera personal. I samband med avgiftsreformen på vårdcentralerna satsar nu landstinget också på extra medel för psykoterapeuter och psykologer inom primärvården.

Sörmland är först i landet med denna reform.

– Det är lite häftigt eftersom hela Sjukvårdssverige har pratat om vikten av primärvården, men det är ingen som har gått den här vägen som vi går nu, säger Monica Johansson och menar att det nu är dags att göra verkstad av allt snack.

Är det här en åtgärd för att minska trycket på sjukhusen i spåren av krisen de senaste somrarna?

– Givetvis är det så att alla insatser hänger ihop på ett eller annat sätt. Ökad tillgänglighet på vårdcentralerna hoppas vi ska lätta trycket på akutvårdsmottagningarna, men det kommer inte att lösa problemet ändå. Ökningen på akutvården i hela västvärlden har varit kraftig, inte bara här, säger Monica Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om