Intresset för friluftsliv och fiske har gått i rakt nedstigande led från farfar och pappa. När Marcus Svensson var barn bodde familjen ofta på campingar, det känner han sig mätt på nu. I stället lockas han av friheten att kunna ge sig av vart som helst, när som helst, utan att behöva planera sitt boende. Backpackerresan längs Australiens sydkust 2011 gav blodad tand.
– Då åkte vi runt i vans, det var så jäkla skönt.
Han började leta efter både gamla folkabussar och pickuper, men hittade inte vad han sökte.
Marcus Svensson, till vardags brevbärare, la projektet med äventyrsbil på is i några år. Men våren 2018 insåg han att skåpbilen Mercedes Sprinter fanns i fyrhjulsdriven variant. Fyrhjulsdrift innebär en betydligt högre kostnad, men han bestämde sig för att det var värt det. Att köra fast på en lerig skogsväg med en bakhjulsdriven skåpbil var inget som lockade.
Han hittade en Sprinter från 2009 på Blocket och slog till.
– Den här modellen brukar användas som servicebilar och är ofta slitna, men den här var fräsch för sin ålder. Jag rev ut all verkstadsinredning utom takfläkten och en överhylla.
Efter tvätt, rostbehandling och kabeldragning skulle bilen inredas för att passa hans behov. Att vara självförsörjande på elektricitet var viktigt. Lösningen blev solpaneler på taket. De driver bland annat en kylbox som dras ut på skenor på golvet.
Nackdelen är att panelerna kräver att bilen parkeras mitt i solen. Problemet har Marcus Svensson löst med en markis som går att fälla ut längs hela högra sidan av bilen.
Gällande insidan, hade Marcus ingen aning om hur det borde se ut. Han sökte på nätet och klurade ut det mesta själv.
– Jag ville framför allt att det skulle vara funktionellt. Ju enklare, desto längre kommer det att hålla, säger han.
Hela inredningen går i vitt och grått. En köksbänk med handfat inhandlade han på Ikea.
– Jag har satt dit "husbilslås", så att inte skåp och lådor öppnar sig när man kör.
Kranen är egentligen utrustning som hör till båtar. Vattnet trampas igång med en pedal på golvet.
Resten av inredningen har han byggt själv, och kompletterat med billiga tillbehör. Väggarna är täckta med högtalarmatta som fungerar isolerande och ljuddämpande. Passagerarstolen går att snurra runt och bakom sätena hänger en gardin som dämpar ljudet under färd.
– Överskåpen, sitthurtsarna och sängen har jag byggt själv. Jag är inte utbildad, men jag har alltid hållit på och pulat.
Sängen, ja. Det är inte nån liten brits direkt. När det är dags att sova drar Marcus ut en skiva och vecklar ut den hopvikta madrassen så att sängen når full längd och 170 centimeters bredd. Där finns gott om plats för Marcus och flikvännen Evelina Holgersson att sträcka ut sig.
– Vi har bara varit tillsammans i ett år, så jag hade bilen innan jag träffade henne. Det är jättekul att hon också tycker att det här är roligt.
Det som saknas i bilen är ett våtrum.
– Jag skulle vilja ha toa och dusch, men var?
Två somrar har bygget tagit. Vintertid har bilen varit undanställd. Tidigare somrar har det blivit kortare turer, men i år gick färden ända upp till Lofoten i Norge. Under 2,5 vecka åkte de 400 mil och campade i det fria.
– Lofoten var helt magiskt! Vyerna över naturen med bergen och havet. Och djurlivet – vi var på valsafari och jag fick en del bra bilder.
Naturfoto är ett av Marcus stora intressen.
– Drömmen är att fota späckhuggare. De finns längs hela norska kusten men man ska ha väldig tur om man ska få se dem.
När Marcus Svensson köpte sin bil, insåg han inte att han skulle bli en del av en global trend – vanlife. En frihetstörstande livsstil som handlar om att bygga sin egen bil till ett lågt pris, och sedan både bo och färdas i den. På sociala medier samlas anhängarna i intressegrupper och årligen anordnas träffar.
– Träffarna är som att gå runt i en godisbutik! Man får massor av inspiration. Jag var på en träff 2019 och blev själv dragplåster. Jag ville gå runt och kolla på de andras bilar, men det tog flera dagar innan jag kom ifrån min egen. Alla ville titta och fråga. Många var imponerade, det var jätteroligt.
Inspirationen har gjort att Marcus gärna fortsätter sitt byggande. Kanske på en ny bil.
– Om jag kan sälja den här för en bra peng skulle jag gärna bygga en ny. Jag tror att det finns en marknad att bygga åt andra också.