Det var i april förra året som Ulf Jonasson ställde upp som kandidat i valet till vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm. När valet var över hade Jonasson inte blivit vald, vilket förefaller ha överraskat honom eftersom en annan kandidat, Christoffer Öqvist, i stället valdes av fullmäktigegruppen.
Nu anklagar Ulf Jonasson partiledningen för att ha brustit i informationen inför valet och vill framhålla att han själv har mer erfarenhet än Öqvist i nämndarbetet.
– Det hela var uppgjort inom styrelsen innan jag kom till mötet. Det var förnedrande att vara den ende som inte visste att de hade bestämt sig, säger Ulf Jonasson.
– Det tycker jag är mygel, man bör vara öppen i ett parti, säger Ulf Jonasson som nu även kontaktat Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
– Det här har berört mig så illa att jag tappat tilltron till politiken, säger Ulf Jonasson som tidigare varit folkpartist och har närmare nio års erfarenhet av vård- och omsorgsnämnden.
Från den lokala partiledningen har han enbart mötts av tystnad.
– Man skall inte heller glömma det ekonomiska incitamentet som valet gäller, den nu valde personen får cirka 10 000 kr i månaden i arvode, säger Ulf Jonasson.
Ulf Jonasson vill också påpeka att han har trivts mycket bra med nämndens arbete, men däremot har han synpunkter på styrelsens agerande vid tillsättandet av posten som vice ordförande.
Nu bemöter Moderaternas gruppledare Lars Härnström kritiken.
– Allting har gått till exakt enligt de regler och statuter som finns i Moderaterna, så det är ingenting som har fuskats eller gjorts på något felaktigt sätt, säger Lars Härnström.
Enligt Härnström fanns det tre nominerade till uppdraget som vice ordförande varav en hade tackat nej. Kvar fanns då Ulf Jonasson och Christoffer Öqvist.
– Det var dem som fullmäktigegruppen tog ställning till. Ulf Jonasson fick en röst och Christoffer Öqvist tre röster. Det var ingen dramatik på något sätt.
Jonasson menar att ni inte redovisat kandidaterna innan mötet. Hur är det med öppenheten i ert parti?
– Det har varit full öppenhet och det finns inga regler om att få reda på saker en vecka innan, säger Lars Härnström.
Vad ligger bakom det här, Jonasson verkar vara ganska förbannad?
– Det var han väl när han hoppade av Folkpartiet för några år sedan också. Men det är tydligt att om han hade fått posten så hade han varit världens lyckligaste man nu.
Vilka kriterier har ni i partiet för att bli vald till vice ordförande i en nämnd?
– Man kan nominera vilka kandidater som helst, det skickar vi ut till alla medlemmar. Sen är det fullmäktigegruppen som tar ställning till vilken de tycker är lämplig.
Jonasson kritiserar också att ett fåtal moderater, bland annat du själv och Christer Sundqvist, sitter på ganska många förtroendeposter. Finns det en snedfördelning inom partiet?
– Nej, många av de som han tycker sitter på för många poster har dessa naturligt utifrån den position de har, att man har uppdrag som är relaterade till positionen. Så ser det ut i alla partier så det är inget märkligt.
Hur är partiets förhållande till Ulf Jonasson i dag, är det kalla handen?
– Absolut inte, han får all information och är välkommen på alla möten. Men han vill ju inte gå på några möten själv och det är upp till honom. Våra gruppmöten och våra olika sammankomster har han inte deltagit i sedan valet i april, säger Lars Härnström.