Nyårsfirandet blev en succé

Storslagna fyrverkerier, flera tusentals människor vandrande genom Djulö allé och många samlade vid tolvslaget. På nyårsaftonen inleddes firandet av hundraåringen.

Katrineholm2017-01-01 17:30

Jubileumsfirandet inleddes med pompa och ståt på eftermiddagen. I korsningen Eriksbergsvägen – Djulö allé hade tusentals människor samlats för att delta i ljuspromenaden. Göran Kunstbergs bjöd på liveunderhållning innan Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande invigde allébelysningen. En överraskning var trädbelysningen som på flera ställen lyste upp allén i skiftande färger.

– Vi ville ha ett överraskningsmoment och det blev i form av denna eventbelysning, säger Jessica Sjögren, projektledare på Katrineholms kommun.

När lamporna tändes startade ljuspromenaden. Först och sist i ledet gick sex personer iklädda en narniainspirerad upplyst kostym. Däremellan rörde sig det som tros vara det största ledet i Katrineholms historia. Kommunen uppskattade besökssiffran till mellan 8000 och 10 000 personer.

Göran Samuelsson tyckte promenaden var ett jättebra initiativ för Katrineholm.

– Det här gillar jag och till kvällen ska jag eventuellt gå till Katrineholms kyrka. Det är en perfekt dag med andra ord, säger han.

Lite längre fram i ledet gick Carina Hellerstedt tillsammans med sin familj.

– Naturligtvis är det jättetrevligt när det händer saker. Efteråt blir det middag på Statt. Jag tänker fira ända tills i natt, säger hon.

När de första hade tagit sig till fotbollsplanerna vid Djulö tog det lång tid innan de sista i ledet var på plats. Göran Dahlström höll därefter invigningstal och hyllade än en gång alla de katrineholmare som varit med och byggt upp staden under dessa 100 år.

– Välkomna hit. Det känns fantastiskt att en sådan här idé förverkligas och att vi kanske är 10 000 personer vid Djulö. Det är roligt att så många människor är med och gör Katrineholm vackert, säger han.

På programmet stod också Illumina eldshow. Inuti en cirkel, formad av marschaller, uppträdde en handfull personer med en färgsprakande eldkonst. När applåderna hörts över stora delar av området inleddes Sveriges största fyrverkerishow. I flera minuter beundrade katrineholmarna himlen som lystes upp i såväl grönt, rött, blått, silver som guld.

Efter fyrverkerierna dröjde sig Sandor B Nagy kvar tillsammans med sin hustru.

– Det var ett fantastiskt och fascinerande fyrverkeri. Jag tyckte om färgerna i luften, det passade utmärkt på nyårsafton. Det är kul att ha ett sådant fint fyrverkeri på vår bröllopsdag, säger han.

Medan natten ännu var ung bjöds det på nyårskonsert i Katrineholms kyrka. Kyrkan fylldes av besökare som ville lyssna till Martin Sturfält och hans vänner som bjöd på underhållning. Vid tolvslaget hölls gemensam nedräkning och Katrineholm blev ett hundraårigt födelsedagsbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om