Politiker oeniga om uppföranderegler

I slutet av december slöt partierna i fullmäktige en överenskommelse om hur man bör uppföra sig på sina möten. Sverigedemokraterna var det enda partiet som vägrade skriva under.

Katrineholm2017-01-18 17:57

Samtliga gruppledare utom Sverigedemokraterna har träffat en överenskommelse om hur man uppför sig i fullmäktige. Det gäller saker som att ha ett vårdat språk, hålla sig till ämnet, behandla alla med respekt och att undvika personangrepp.

– Vi hade en liknande överenskommelse redan 2007 och då var det betydligt oroligare i fullmäktige så nu har vi bara uppdaterat den för de nya gruppledarna och ett nytt parti, säger Torgerd Jansson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Hon beklagar att alla inte är med på överenskommelsen, men tycker det ändå är bra att så många skrivit under.

– De politiska frågorna måste stå i fokus och medborgarna måste känna sig bekväma med att lyssna på diskussionerna. Vi ska inte ha något käbbel i fullmäktige, säger Torgerd Jansson.

Sverigedemokraternas gruppledare Mica Vemic har medvetet undvikit att skriva på.

– Jag ser inte poängen med det, vi har redan kommunallagen att förhålla oss till. Allt annat inskränker vår yttrandefrihet, anser jag. Utöver det kan vi hålla med om att ett vårdat språk är en självklarhet.

Men tycker du att det är okej med personangrepp?

– Nej, det tycker jag inte. Men det är fråga vem som gör bedömningen var gränsen går till personangrepp. Jag tror att det kan begränsa yttrandefriheten. Min bedömning kan ju vara en annan, säger Mica Vemic.

Tycker du att ni i SD har blivit felbehandlade?

– Vi märker och har sett flera gånger att andra talare får sväva iväg i saker som inte har med ämnet att göra utan att bli avbrutna. Det är lägre tolerans för oss.

Varför är det så, tror du?

– Det får du fråga presidiet i fullmäktige om, det vet inte jag.

Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet, har undertecknat överenskommelsen. Han tycker att tonen har blivit bättre i fullmäktige de senaste åren, även om personangrepp har förekommit.

– Jag blev exempelvis kallad för troll av en sverigedemokrat. Men det kanske är så att SD vill ha fritt fram att använda sådana uttryck i fullmäktige, vad vet jag, säger Tony Rosendahl.

En överenskommelse mellan partierna om uppförande tycker han är bra.

– Politiken blir ju lidande annars och det spär bara på den negativa bilden av politiker som kastar paj på varandra. Sedan behöver man ju inte vara överens om allt bara för att man skriver under en sådan här överenskommelse och det ska man inte vara heller.

Har du upplevt problem med uppförandet i fullmäktige?

– En del av Sverigedemokraternas representanter kan vara väldigt plumpa i sina inlägg. Det är ganska låg nivå på diskussionerna ibland. Själv försöker jag föra en seriös debatt när jag står i talarstolen, säger Tony Rosendahl.

Vad tycker du om att SD inte undertecknat överenskommelsen?

– Det tyder på att de helt enkelt inte är ett seriöst parti. Det är bara larv att det skulle ha något med inskränkning av yttrandefriheten att göra.

Liberalernas gruppledare Ewa Callhammar tycker att nya regler behövs och är kritisk till att SD inte undertecknat dem.

– Det är dåligt, det handlar ju om respekt för varandra och de här reglerna tar ju inte bort våra åsikter. Man får ju inte hoppa på varandra som personer, säger Ewa Callhammar.

Har du upplevt problem med uppförandet i fullmäktige?

– Ja, förr var det väldigt mycket dåligt uppförande, det var mycket som blev personligt. Men i det stora hela är det bra nu, vissa gör lite övertramp ibland, delvis i SD, sedan ibland gör Göran Dahlström det också. Förr var det väldigt mycket härskartekniker, säger Callhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om