Heltidspolitikern tar inte lätt på uppgiften. Vad de 350 ombuden beslutar avgör vem som får styra landet efter 2018 och därmed hur det blir med välfärden, tror hon.
– Jag tror att många upplever en otrygghet, mycket utanförskap. Man är orolig för att barnen inte ska få en bra skolgång, de äldre inte en bra omsorg. Vi kan se efter två år i regeringsmakten att vi försöker återställa en del saker.
– Regeringen skickar ut mycket pengar till kommunerna för att satsa på de här viktiga sakerna. Får vi inte behålla makten tror jag att vi tar ett kliv tillbaka och det blir förödande för välfärden.
Vill du förändra något i Socialdemokraterna?
– Man har tagit kloka beslut under den här korta tiden. Men vi måste bli tydligare, kunna möta de enkla lösningar som bland annat Sverigedemokraterna presenterar. Vi ska vara öppna och solidariska men också kunna hantera det på ett klokt sätt. Sverige kan inte vara det enda land i Europa som tar så stort ansvar.
Du pratar om invandringspolitiken utan att nämna den vid namn?
– Ja precis. Förrförra året ställdes verkligen frågan på sin spets.
Skriver du någon motion?
– Nej det är för sent, det skulle man ha gjort för länge sen. Jag får läsa in mig på dem som är inlämnade och det är ganska många.
Är det någon enskild fråga som betyder mest?
– Egentligen handlar det om att kunna ha en bra välfärd. Att människor ska kunna komma i arbete och barnen kunna få en bra skola. När det blev väldigt stort inflöde i Sverige och kommun och landsting inte kunde hantera det fick vi lägga pengar på andra saker än att fortsätta utveckla välfärden.
Du vill hålla fast vid en restriktiv flyktingpolitik?
– Ja, jag tror att det är helt avgörande för partiets fortsatta möjlighet att kunna regera Sverige och för välfärden.
Åtstramningen skulle ju vara tillfällig, hur går skiljelinjerna i partiet?
– Jag känner till ett antal motioner om att vi ska gå tillbaka till hur det var tidigare. Det kommer att bli en tuff debatt kring det.
Anneli Hedberg, 47, varit kongressombud också 1993, även då i Göteborg.