Så fortsätter polisens sökande efter Ann-Margret

Mer än två veckor har gått sedan Ann-Margret försvann från sommarstugan i Julita. Polisens sökande har gått in i en annan fas.

Peter Göransson, kommissarie hos katrineholmspolisen, leder och samordnar det fortsatta sökandet efter försvunna Ann-Margret.

Peter Göransson, kommissarie hos katrineholmspolisen, leder och samordnar det fortsatta sökandet efter försvunna Ann-Margret.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-07-07 18:03

– Det är fortfarande lika angeläget att hitta henne, säger kommissarie Peter Göransson hos katrineholmspolisen.

Sedan den aktiva insatsen "räddningstjänst" avslutades den 28 juni, sex dygn efter att Ann-Margret försvann, ligger ansvaret för de fortsatta sökningarna och handläggningen på honom.

För anhöriga och allmänhet kan det kanske tyckas fel, att polisen i ett visst läge drar ned på de allra största sökinsatserna, med helikoptrar och mc-poliser, hundar och drönare, efter att en person försvunnit.

– Men vi skulle inte kunna ha räddningstjänst där samhället går "all in" med alla resurser, om det inte fanns något avslut på insatserna, förklarar Peter Göransson.

Hans uppgifter nu består av sådant som att informera och informeras, bland annat av frivilligorganisationen Missing people, som fortsätter det aktiva sökandet. Han tar emot tips, som dock inte varit särskilt många när det gäller det här försvinnandet. De få tipsen kan exempelvis vara någon som sett en kvinna med kundvagn i Stockholm.

– Men inget tips har stämt med signalementet. Var hon i centrala Stockholm skulle dessutom fler ha sett henne.

Han bedömer vidare vilka sökinsatser som är lämpliga och planerar att skicka ut specialsökhundar i området inom kort. Hans teori är att Ann-Margret finns i närheten.

– Jag tror att hon finns i området, som är stort och svårsökt.

Andra teorier, som att hon skulle ha gått eller åkt iväg frivilligt, är mindre sannolika, säger han.

– I och med sjukdomsbilden blir de alternativen nedtonade. Visst kan man hålla sig undan, men det här är en kvinna som inte har ambitionen att hålla sig undan.

Alla försvinnanden är unika. Det är, säger Peter Göransson, otrolig skillnad på en vilsekommen svampplockare och den här sortens försvinnanden, där den försvunna är en person med demenssjukdom.

– Sökandet är kanske likadant, men svampplockaren kan hitta vattendrag, hitta bär att äta. En person med demens kanske inte ens tänker att den behöver dricka vatten. Svampplockaren tänker sannolikt att nu är man ute och letar efter mig, hur gör jag mig synlig?

Trots att sökandet hittills varit fruktlöst, utan några spår efter Ann-Margret, känner Peter Göransson inte någon hopplöshet.

– Hon kommer att hittas. De anhöriga ska inte behöva leva med det här. Just att vi har hjälp av Missing people, som är uthålliga i sökandet, gör att jag tror att hon kommer att hittas.

Karta: Julita
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!