Skötare är värdefulla uppgiftslämnare när morfinplåstrens biverkningar ska följas

Vid läkemedelsordinationer till äldre hamnar en stor del av uppföljningsbördan på personalen närmast patienten. I fallet med morfinplåster handlar det till exempel om att observera biverkningar.

Katrineholm2017-01-08 10:04

I kommunen finns ett läkarsamverkansavtal, vilket innebär att läkare på vårdcentraler samarbetar med hemtjänsten och de olika former av äldreboenden som finns. Men det är de sjuk- och undersköterskor, som ibland också är de som lämnar ut läkemedlen, som kan hissa möjliga varningsflaggor. En möjlig sådan är patienter som ofta uppvisar tecken på att vara omtöcknade.

– Sjuksköterskan har ett stort ansvar. Av de som får smärtstillande medel på boenden, där morfinplåster ingår, är många i livets slutskede och många är demenssjuka. Möjligheten att göra bra smärtbedömningar i de fallen bygger då på att personalen känner personen väl och alla förändringar av läkemedel bör ske försiktigt, säger Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Katrineholms kommun.

Hon har inte noterat någon större ökning av morfinplåsterförskrivningen till äldre i kommunen, men säger att processen med att säkerställa att rätt dos ges ut bör göras vid varje ny förskrivning.

– Det är förvisso inte särskilt vanligt att plåsteranvändningen för en patient upphör och det får inte bli en trend att plåster nyttjas som enbart lugnande medel. Förhoppningsvis finns det alltid en god orsak till att de ges ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om