Cancersjuka Eva lever som hemlös i Katrineholm. I mitten av november fick hon svar på sin ansökan om träningsboende/socialt kontrakt, en möjlighet att hyra en bostad genom socialförvaltningen. I brevet uppmanas hon komplettera ansökan med vilka fastighetsägare hon har sökt bostad hos. Eva måste även boka tid och träffa en budget- och skuldrådgivare innan utredningen kan komma i gång.
Att få en tid hos rådgivaren kan ta uppemot fyra veckor och Eva säger att hon inte har orkat komplettera efter sina operationer och behandlingar.
– Jag försöker bara hålla ihop kroppen och jag vet knappt hur man använder en dator. Jag har förlorat hela mitt liv, det enda jag begär är att få komma till ro.
Lorraine Fröberg, förvaltningschef på socialförvaltningen, är tydligt med att hon inte kan gå in på det enskilda ärendet.
– Men jag delar inte bilden som finns i tidningen i dag (läs torsdagens KK). Det finns möjlighet på biblioteket att låna en dator och de flesta bostadsföretag har någon form av kundtjänst som man kan besöka. Gör man det här direkt när man blir uppmanad oavsett vem det gäller så drar det inte ut så här långt på tiden. Generellt erbjuder vi det vi har. Det finns inga lägenheter idag och våra två jourlägenheter är fulla. Det vi kan erbjuda idag är modulerna på Norr med ett rum och köksdel. Det är fullt möblerat och det finns lås och fönsterluckor man kan stänga, förklarar hon.
Är modulerna på Norr en säker plats för en kvinna som lever under hot?
– Det beror alltid på, det kan jag inte yttra mig om för det är otroligt individuellt hur man bedömer det här.
I dagsläget står 15 personer i kö för sociala kontrakt. Huvudreglen är att man måste träffa en budget- och skuldrådgivare innan processen kommer i gång, men enligt Fröberg görs alltid en individuell bedömning i alla steg.
Hur lång tid det tar att få ett socialt kontrakt varierar förklarar Lorraine Fröberg.
– Ibland går det fort och ibland tar det längre tid. I dag har vi 103 sociala kontrakt och vissa av dem är steg ett, ett träningsboende. Där får man mer hjälp och stöd i än ett socialt kontrakt, men de följs också upp. Vi har nio personer som har hyresgaranti, att kommunen betalar hyran till fastighetsägaren om inte personen gör det själv.
Enligt kyrkans diakoni behövs ett härbärge och man vill att kommunen erkänner att det finns hemlösa. Hur ser du på det?
– Hemlösa, bostadslösa, vad är vad? Man kanske bor hos någon en tid innan man får ett eget boende. Någon enstaka hemlös finns det i Katrineholm. Men som jag sagt tidigare, det finns de som inte vill ha en bostad. Ett härbärge är jag inte för, vi har löst det ändå. Vi vill att alla ska ha ett eget boende men det är jättesvårt idag på bostadsmarknaden. För att vi ska kunna hjälpa till med ett socialt kontrakt krävs vissa delar som man behöver göra.