Stora elevgrupper på Sandbäcksskolan väcker oro

30 elever i samma klass på Sandbäcksskolan har fått minst ett par föräldrar att överväga ett skolbyte för sina barn. På grund av trånga utrymmen i skolan är situationen är svårlöst.

Katrineholm2017-01-12 07:05

Det är inte särskilt vanligt förekommande, men i vissa klasser i vissa skolor i kommunen ryms 30 elever eller fler. Det gäller bland annat några av klasserna på Sandbäcksskolan, som också är den grundskola i Katrineholm med flest elever per klass i snitt.

– Jag känner mig orolig som förälder över detta och det verkar vara ett djupt problem som handlar om att kommunala skolor inte har tillräckligt med resurser, säger Peter Isegård, vars son går i en av tredjeklasserna på Sandbäcksskolan.

I skolans tredjeklasser går 30 elever per klass. Peter Isegård har tidigare dryftat frågan om höga elevantal med skolledningen och fått till svars att skolan är ålagda att ta emot de elevplaceringar som tilldelas. Han säger att stora klasser riskerar att skapa en rörig stämning, att lärarnas uppmärksamhet inte räcker till alla och att problemet kan bli förödande på sikt.

– Elever som kanske inte är så framåt, de mer osäkra, kan hamna i skymundan. Det kan leda till sänkta betyg och sänkt självförtroende. En sådan samhällsutveckling berör oss alla.

Peter Isegård har till följd av det upplevda dilemmat med stora elevgrupper nyligen skickat in en ansökan till den fristående Kunskapsskolan, där han undersöker möjligheten om sonen kan få börja där i stället.

– Jag har hört från en bekant att klasserna är mindre där. Det är höga krav i samhället i dag och vi vill att vår son ska lyckas med sin utbildning. Jag vet att det finns fler föräldrar än mig som går i tankarna på att byta skola.

Sandbäcksskolans rektor Helena Ohlsson säger att 30 elever i en och samma klass är ett slags tak.

– Kommer vi upp i den siffran behöver vi börja fundera över om det behövs en parallellklass till, säger hon.

Den stora anledningen till de många eleverna i klasserna är trånga utrymmen, enligt rektorn.

– Vi har haft ett ökat elevantal det senaste året och lokalbristen gör det svårt att dela på klasserna i undervisningen.

Bildningsförvaltningen planerar för att lösa lokalbehovet på skolan på både kort och lång sikt, genom en särskild utredning, men ännu är inget klart utöver en utbyggnad av matsalen. Enligt Margaretha Norling, en av Katrineholms grundskolechefer, finns inga riktlinjer över hur stora elevgrupper får vara, däremot finns en uppfattning över lämpligheten i antalen.

– Självklart finns det bättre klasstorlekar än i de här fallen. Men här handlar det om lokalbrist, inte resursbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om