– Självklart har allmänhetens förtroende skadats svårt, svarar Ylva G Carlsson på frågan om hur arvodesaffären påverkat valrörelsen och allmänhetens förtroende för landstingspolitikerna.
– Valrörelsen har tyvärr kommit att till stor del handla om detta och inte om vad de olika partierna har för åsikter när det gäller framtidens hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur samt övriga områden som landstinget ansvarar för.
Ingen bra start
I övrigt var pågående mandatperiods första två år inte bra, konstaterar Ylva G Karlsson. Den koalitionen fick aldrig igång något bra samarbete och partiet kom inte till sin rätt.
– Men den allians vi ingått i de senaste två åren har fungerat utmärkt, jag är väldigt nöjd med arbetet och fortsätter det gärna. Vi har lyckats få bort gamla strukturer, med småpåvar som spelade ut politikerna tidigare. Att jobba efter klara riktlinjer river upp en hel del damm, men så blir det ju när man tar i och gör ett rejält arbete.
– När ett val sedan är genomfört gäller det att få till en stark majoritet och en bra samarbetsform. Alternativ är bra och solidaritetstänkandet är det bästa. Sedan har vi valt att gå till val som enskilda partier, och val är det mest osäkra som finns. Vad som händer inom övriga partier har jag inte med att göra.
Kan du förstå att väljarna förvirras av hur olika Miljöpartiet väljer att bilda allianser på riksdagsnivå, i kommuner och landsting?
– Ja, men landstingspolitiken är speciell. Ett samarbete mellan Miljöpartiet och Folkpartiet skulle vara svårt i riksdagen och likaså i de flesta kommunerna. Jag blir till exempel oerhört upprörd när de pratar kärnkraft. Men på landstingsnivå har vi funnit varandra väldigt väl.
Någon du inte kan tänka dig att samarbeta med?
– Jag har svårt att se hur det skulle kunna gå med Kristdemokraterna och Moderaterna, men vi har samarbetat utmärkt före min tid, så jag ska inte säga inte.
Miljöpartiet uppfattas som ganska anonymt i landstingspolitiken, ni kommer inte med så många utspel och skapar inte så feta rubriker.
– Så kan det kanske uppfattas, men faktum är att så mycket vi åstadkommit under de senaste två åren har vi väl aldrig gjort.
– Systemförändringar och långsiktigt miljöarbete är väl inte så sexigt, och skapar inga häftiga rubriker. Det är svårt att göra utspel på det helt nya styrsystem vi byggt upp, eller den omfattande personalutbildning som pågår. Vårt arbete kan liknas vid en kompass. Ändra inställningen en litet steg i mitten och det ger stort utslag ute i uddarna. Så måste vi jobba på alla områden.
Du skapade själv stora rubriker när du beställde en vindkraftsutredning åt landstinget och gav uppdraget till din make. Hur nära var du att avgå?
– Självklart funderade jag på det, och det gick så långt att jag drog mig för att gå ner på valborgsmässofirandet med mina barn. Men jag fick ett väldigt stöd i partiet. Det jag gjorde var stendumt, absolut fel. Det var ett typiskt fall av att vilja för mycket, för fort, utan att tänka. Men jag har lärt mig mycket, har blivit försiktigare i utspel och agerande. På gott och ont.
Landstinget ska rädda liv och göra folk friska – OCH ägna sig åt miljöarbete?
– Eftersom vi är en så stor arbetsplats har vi enorm påverkan på omgivningen och samhället. Det måste vi självklart ta ansvar för.
Får du med dig övriga partier i miljötänket?
– Numera får jag det. Det var jobbigt på den tiden man skulle stå upp och försvara miljöarbetet alltmedan man blev kallad teknikfientlig. I dag är miljöpartisten inte längre någon kuf. Och i dag har alla vaknat, tyvärr av rädsla.
Finns det för dig som Katrine holmsbo något läge då en nedläggning av Kullbergska skulle vara acceptabel?
– Nej. Utvecklingen går åt andra hållet, mot att ge mindre enheter bättre förutsättningar. Och det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att transportera runt patienter till ett mindre antal stora sjukhus.