Hans valrörelse inleddes i grannlandet Kenya redan i juni, men gång efter annan har valprocessen skjutits upp. En skulle kunna tro att katrineholmaren Yassin Mahi Mallin (S) blivit uppgiven av all fördröjning. Så är emellertid inte fallet, låter han förstå, efter att ha återvänt till Sverige till följd av att även det senaste försöket till val misslyckades i slutet av december.
– Jag känner att det finns hopp och att vi är på väg mot någonting bra för det somaliska folket. Mina kontakter med människor i landet och partisamarbetet gör mig tacksam och fyller mig med energi för att fortsätta att eftersträva våra mål, säger Yassin Mahi Mallin, som kandiderar för SSUP, Somalias socialdemokratiska parti.
Det finns visst fog för hans optimism. Parlamentsvalet, där ledamöter och senatorer väljs via ett klanbaserat system, är i sin slutfas. Parlamentsledamöterna är dem som röstar fram den kommande presidenten och om en dryg vecka väljs talespersonerna till parlamentet.
– Då kan vi närma oss presidentvalet och förhoppningsvis beslutar ledamöterna om att det ska gå till på ett rättvist sätt.
Men enligt Yassin Mahi Mallin är det långt ifrån säkert att allt går schysst till. Han anklagar en stor del av ledamöterna för att ha mutat delegater för att bli valda, pengar som de sedan kan tänkas kräva tillbaka av någon av de tjugotal presidentkandidaterna, för att då erbjuda dem sitt stöd.
– Jag är inte intresserad av att betala några pengar, jag vill vara en ärlig politiker som arbetar för rättvisa och förändring. Tyvärr är det många i Somalia som tror att alla presidentkandidater är mutade eller har stöd från lömsk utländsk makt.
Upprördheten går också ut över den sittande regeringen, som Yassin Mahi Mallin säger har förhalat valet som han ska kandidera i.
– Regimen har sin egen agenda, vilket har visat sig i parlamentsvalet. Landets konstitution har brutits flera gånger genom att vissa regioner getts utökade platser i parlamentet, medan huvudstadsregionen Banadir helt saknar representation. Det är orättvist och korrupt.
Han säger även att regimen, och dess president Hassan Sheikh Mohamud, äger vissa konkurrensfördelar gentemot övriga presidentkandidater eftersom det krävs ett påkostat säkerhetspådrag för att röra sig i det konfliktfyllda landet, samt medieutrymme för att nå ut till landets befolkning.
Under hans valrörelse har Yassin Mahi Mallin hittills befunnit sig i Kenya, nära gränsen till Somalia.
– Det är inte värt att riskera att åka in i landet innan valet börjar, på grund av osäkerheten. Senast den här veckan skedde till exempel ett bombdåd i huvudstaden Mogadishu, med ett tjugotal döda.
Oberoende av alla negativa aspekter arbetar Yassin Mahi Mallin vidare för demokrati i hans oroshärjade hemland, och för att vinna ökat stöd för socialdemokratin där. Han sätter partiets ideologi i främsta rummet och med stöd från Olof Palme-centret, svenska Socialdemokraterna och Sörmlands socialdemokratiska partidistrikt pågår ett projekt för att främja SSUP:s verksamhet.
I början av december anordnades en partikonferens och utbildningstillfälle i Kenyas huvudstad Nairobi. Där deltog en svensk delegation, bland andra tidigare ministern Jens Orback, numera generalsekreterare för internationella Olof Palme internationelle center.
– Allt stöd vi får handlar om en framtidsvision. Det är en successiv process och jag är glad att svenska socialdemokrater tror på Somalias utveckling.
Ännu återstår frågan om när presidentvalet kan börja för Yassin Mahi Mallin.
– Vi är inte nöjda med den här fördröjningen, som kostar oss tid och pengar. Men när valdatumet väl är fastställt är jag beredd att åka dit direkt. Saker kan förändras plötsligt.