Brandmännen alltid i gång – även juletid

De finns alltid där för oss att rycka ut då olyckan inträffar. Brandmännen jobbar dygnet runt, alla veckans dagar, även julafton och juldagen. Kuriren besökte brandstationen i Katrineholm.

25 december 2018 12:45

Det är juldagen och stämningen inne på räddningstjänstens station i Katrineholm är lugn. Det ekar smått i lokalerna när någon grejar ute i den stora bilhallen.

Det skift som arbetar under juldagen gick på klockan åtta på morgonen och går av samma tid ett dygn senare. De är fem stycken brandmän som är i tjänst denna juldag, liksom det var under julafton.

– Bilden som många har av oss är att vi inte gör så mycket, men vi jobbar jämt, från åtta på morgonen till tio-tiden på kvällen, säger Mikael Pettersson som menar att det är mer rutinarbete i dag än det var förr.

Till det kommer naturligtvis utryckningar de behöver göra.

Juldagen är inte annorlunda mot andra dagar, menar Pettersson. Det är som en vanlig dag, packad med arbetsuppgifter såsom kontroll av fordon och utrustning och mängder av övningar och träning.

Under julaftonen hade styrkan bara ett fåtal utryckningar: en mindre trafikolycka, en befarad soteld och ett automatlarm tidigt under juldagens morgon.

– Vi hoppas att lugnet håller i sig, säger brandförmannen Marcus Melchersson.

– Det är givetvis tråkigt att behöva lämna familjen under julen, men det är ju inget unikt för brandmän, säger Magnus Karlsson.

De är fyra skift som går ett rullande schema under hela året, så vem som får jobba under julen är inget man drar lott om direkt.

– Vissa år har man mindre tur, säger Marcus Melchersson som erinrar sig att det var några år sedan han jobbade julafton.

Det är givetvis tråkigt att behöva lämna familjen under julen, men det är ju inget unikt för brandmän.

Fler bränder kan brandmännen inte tycka att det har blivit med åren, inte färre heller för den delen. Men bränderna är lite annorlunda och riskerna har förflyttats, menar Mikael Pettersson.

– Julbelysning har ju blivit säkrare nu när fler lampor är dioder som inte drar lika mycket energi, säger han. Tv-apparater också, de brinner inte lika ofta som förr.

– Men den mänskliga faktorn finns kvar och det är den som oftast orsakar bränder, påtalar Magnus Karlsson.

Han nämner alla skarvsladdar som ligger överallt i juletid då ljusstakar ska kopplas in överallt. Det räcker med att någon spiller julmust på en sladd så kan branden vara ett faktum, berättar Magnus Karlsson.

Nyare elektronik är ingalunda brandsäker, menar Mikael Pettersson och nämner mobilladdare som tar eld, datorer som läggs i sängar och orsakar bränder eller datorrouters som börjar brinna. För att inte tala om alla sladdar som ligger på mattor överallt.

– Mer elektronik har gjort att riskerna för bränder i hemmen har ökat, säger Mikael Pettersson.

Juldagen tillbringar brandmännen i gymmet för sina fyspass och så har de olika ansvarsområden de tar hand om. Marcus Melchersson ska till exempel programmera personsökare.

– Det här är en ypperlig dag att stöka undan sådant man inte hinner annars, säger Marcus Melchersson.

Antal brandmän i jul

5 st jobbar i Katrineholm + 2 st i jour.

1 st jour i Julita.

1 st jour i Björkvik.

3 st jour i Vingåker.

1 st jour i Högsjö.

1 st räddningschef i beredskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Hellgren

Ämnen du kan följa