Demokratin i fokus under projektvecka på gymnasiet

Under onsdagseftermiddagen fick eleverna på Duveholmsgymnasiet stifta närmare bekantskap med Honorine Hermelin, Elin Wägner och de andra kvinnorna som startade medborgarskolan vid Fogelstad.

27 februari 2019 19:45

Den här veckan pågår en rad olika projekt på samhällsprogrammet på Duveholmsgymnasiet. Eleverna i årskurs ett arbetar med demokratin.

I år firar Sverige 100 år med lika och allmän rösträtt.

– Vi kände att vi vill göra något speciellt av det. Vi vill ge eleverna vetskap, så att det inte glöms bort, det som man jobbade så hårt för, säger Åsa T Russell, lärare.

Under veckan ser eleverna tillbaka i tiden. Eleverna Hanin Hamedi och Selma Merdovic har bland annat tittat tillbaka på rösträttskampen.

– Det har krävts så mycket för att nå dit där vi är i dag. Det är bara hundra år sedan, men folk tar det för givet, säger Selma Merdovic.

– Men det är inget vi ska ta för givet, säger Hanin Hamedi.

När de blickar framåt ser de grupper som hotar demokratin, med sina tankar.

I framtiden skulle Selma Merdovic också gärna se att folket fick mer inflytande i kommunen. När man till exempel ska bygga en ny skola, tycker hon att invånarna skulle kunna få vara med och rösta.

– Fast människor flyttar ju in och ut. Det är ju inte samma människor som bor här hela tiden och då skulle ju åsikterna förändras, funderar Hanin Hamedi.

Under onsdagseftermiddagen fick de, som en del i projektveckan, stifta närmare bekantskap med kvinnorna på Sveriges första kvinnliga medborgarskola. Då bjöd skådespelerskan Anna-Lena Hemström på en musikalisk monolog om Fogelstad och om de fem kvinnorna som bildade skolan.

Under föreställningen fick eleverna bland veta mer om hur det gick till när kvinnorna, genom rollspel, fick prova på manliga yrken, för att lära sig ta plats och höja rösten. De fick veta hur det lät i första kammaren när den första kvinnan tog plats där och att kvinnliga läkare inte fick läsa kirurgi. För hur skulle det se ut om en kvinna satte kniven i en man?

Många av kvinnorna klev av tåget i Katrineholm för att ta del av utbildningen. På så sätt bjöd föreställningen på lokal historia, svensk historia och världshistoria.

Anna-Lena Hemström är ett välkänt ansikte på film och i TV. Hon har bland annat medverkat i filmer som Wallander - Mörkret, Drömkåken och Studio sex.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa