Enligt vad tidningen erfar är det den indragna Greklandsresan som nu får dessa långtgående konsekvenser. Att den planerade studieresan, som vi tidigare berättat om, ställdes in, ska ha varit droppen som fick bägaren att rinna över för de fem läkarna och som gjorde funderingar på att sluta till konkret handling.
Den inställda resan är dock inte orsaken, uppger Martina Meyer som sedan ett par månader tillbaka är tillförordnad klinikchef för ortopeden, som är gemensam för Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset. Hon bekräftar att fem läkare har sagt upp sig.
Vad är orsaken till deras uppsägningar?
– Orsakerna varierar. Vi kommenterar inte enskilda medarbetares skäl till att säga upp sig i media, säger Martina Meyer i ett mejlsvar på Kurirens frågor.
När flera på en gång slutar kan man misstänka att det ligger någon specifik orsak bakom. Har detta med den inställda Greklandsresan att göra?
– Nej, det beror inte på Greklandsresan.
På Kullbergska sjukhuset har en läkare just slutat och en annan slutar efter sommaren. Ortopeden där bemannas också av läkare från Eskilstuna.
Vad får det för konsekvenser för verksamheten respektive för patienterna att flera läkare slutar?
– Samtidigt som några läkare slutar kommer andra tillbaka efter vidareutbildning, föräldraledighet eller tjänstledighet som gör att vi kan bedriva samma verksamhet som innan, svarar Meyer.
Rekrytering till tjänsterna pågår med "god respons", och möjligheterna att hitta läkare till dessa tjänster är goda, enligt Martina Meyer.
Kommer patienter med inplanerade operationer att få dessa utförda när det är sagt?
– Målet är en ökad produktion jämfört med tidigare.
I förlängningen, kommer väntetiden till operation att öka på grund av brist på läkare?
– Nej, svarar Meyer.