Prins Wilhelm kan få animerad konkurrens

En estetisk spetsutbildning med animation och 3D kan bli verklighet i Katrineholm. I Flen ligger satsningen på natur och musik.

Katrineholm/Flen2014-02-18 05:00

Antalet sökande hade minskat länge, och inför hösten 2013 togs beslutet: inriktningen bild och formgivning på Duveholmsgymnasiets estetiska program skulle läggas i malpåse.

Det vikande elevintresset finns över hela landet och uppstod av flera skäl. Ett var missuppfattningen att utbildningen var "flummig" och inte studieförberedande. Den stämpeln har varit svår att tvätta bort.

— Vårt uppdrag är att förmedla en mer korrekt bild, säger rektor Mikael Örning.

När malpåsen var ett faktum började lärare på estetiska programmet grunna på hur det skulle vara att utveckla i stället för avveckla bild och form-inriktningen.

— I stället för att bromsa i uppförsbacke valde vi att gasa och vara visionära, säger Örning.

Lärarnas idé, att starta en spetsutbildning med riksintag och inriktning mot animation och 3D, fick stöd av både rektor, skolchefer och politiker och ansökan finns nu hos Skolverket.

Det är viktigt att veta att animation är långt mer än tv-spel och tecknad film. Behovet av kompetens finns inom allt från telekom- och bilindustrin till informations- och kommunikationsområdet.

— Ipad är en enda animationsmanick, säger Lars Halvarsson, lärare.

Hans kollega Mats Andersson berättar att det i dag finns blott två animationsskolor på gymnasienivå. De har inte inriktning mot 3D.

— På högskolan har ämnet en helt annat status.

Duveholmsgymnasiet knöt därför tidigt kontakt med Mälardalens högskola om ett samarbete som bland annat kan omfatta elevernas slutarbeten i årskurs 3. På Mälardalens högskola finns programmet Informativ illustration – informationsdesign. Duveholmsgymnasiet har sedan tidigare även ett samarbete med det lokala näringslivet som kan utvecklas i och med en spetsutbildning.

I ansökan lyfter Duveholmsgymnasiet fram en anpassning av en eventuell spetsutbildning till de kunskapskrav som högre studier innebär. Samtidigt konstaterar lärarna att mycket av det som utbildningen ska innehålla redan görs på skolan. Och utrustning finns.

— Vi kommer att behöva komplettera med en del specialutrustning. Men mycket har vi, säger läraren Christian Lindberg.

I september väntas Skolverket besluta om utbildningen får starta hösten 2015. De inblandade är ivriga, men ser en fördel i att hinna förbereda sig för att ta emot elever i en trygg, inarbetad miljö, inom ett område där tekniken ständigt utvecklas.

Jonas Axelsson är rektor på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen, han tycker att det är en frisk satsning som Duveholmsgymnasiet gör.

— Det är klart att jag vill att alla elever ska söka till Prins Wilhelmgymnasiet, men det är klart att det är en häftigt satsning som de gör.

Att vara unika och försöka sticka ut är ett måste för gymnasieskolorna i dag menar Jonas Axelsson. Platser är fler än någonsin och elevkullen är mindre än någonsin.

— Vår satsning ligger på det naturvetenskapliga programmet kombinerat med musik. Det är väldigt få skolor som erbjuder det och vi tar in elever från när och fjärran.

Har ni något mer på gång som ska ge er än mer spets?

— Man måste hela tiden ha saker på gång för att kunna sticka ut och konkurrera. Det har vi också, men det är inget jag kan gå ut med nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!