Två år gamla ärenden låg och skvalpade i en sjö av 1 000 ärenden i balans.
– Då handlar det om att skära av topparna. Det är inte bra, säger Sundling.
Alltså var det läge att tänka nytt.
När utredningschef Peter Johansson var på utbildning träffade han kolleger från Jönköping som hade ändrat sitt arbetssätt med framgång.
En delegation från polisen i Katrineholm åkte på studiebesök till Småland, och sedan i höstas är arbetssättet ett halvårslångt projekt i polisområde Mitt. På Henrik Sundlings kontorsvägg hänger diagram som talar sitt tydliga språk. Ärendemängden minskar och arbetet går snabbare för de fem utredarna, varav tre jobbar heltid. De äldsta ärendena har betats av.
– Vi gör mer och har blivit effektivare. Det gäller utredningsenheten som helhet.
Ger flexibilitet
Arbetsmetoden går ut på att administrativa arbetsuppgifter som att kalla till förhör tas bort från utredarna för att de mer effektivt ska kunna ägna sig åt förhör med målsägande, vittnen och misstänkta. Oftast finns tre förhör inbokade per dag.
– Det är som hos tandläkaren, där patienterna är bokade, säger Henrik Sundling.
– Det ger en annan flexibilitet i systemet.
Mer effektiva
Målet är att ha 600 i stället för 1 000 ärenden i balans efter ett halvår och att inför nästa år kunna hålla ett målsägandeförhör inom två veckor i misshandelsärenden. Till största delen handlar det om vad som i ordningsmaktens ögon räknas som enklare ärenden. Arbetssättet fungerar inte på härvor av brott.
Läs hela artikeln i måndagens papperstidning.