Husägare på Söder är kritiska till byggplaner

Oron för insyn, prisras och en förstörd miljö, präglar tillvaron för fastighetsägarna på Svartbäcksvägen just nu.

5 april 2020 10:30

Oron på Svartbäcksvägen går att ta på, när några av fastighetsägarna sluter upp på parkeringen. De står en bit ifrån varandra som de flesta gör i coronatider. Totalt finns här 67 villor som för ögat ser liknande ut. 

Chockade är det bästa ordet för att beskriva känslan när de läste i tidningen om planerna på höghus intill deras kvarter. Just förslaget på åtta våningar upprörde mest och det finns flera anledningar till oro.

– Min integritet. Jag vill inte ha någon som dricker kaffe på balkongen och tittar ned på mig när jag är ute i trädgården, säger Jimmy Knutström.

– Det kan bli ett prisras på villorna här, säger Tord Harala, som bott i området sedan det byggdes 1973. 

Då utlovades det att det inte skulle bli någon byggnation på andra sidan Svartbäcksvägen. Men i kommunens "Översiktsplan 2030" som antogs 2014 finns området utpekat som exploateringsområde.

Ingen av husägarna hade kännedom om översiktsplanen och alla skakar på huvudet. De nyttjar naturområdet flitigt och promenerar längs små stigar ned mot Svartbäcken precis intill.

Byggplanerna handlar om 300–400 bostäder fördelade på två områden, det andra är intill Backavallen.

– Det blir ett större tryck på området och fler bilar, säger Carl-Olof Lundgren.

Han bor lite längre in, men är liksom sina grannar bekymrade över hur hela villaidyllen skulle förändras med stora lägenhetshus intill. 

– Höghus passar bättre i centrum. Vi har valt att bo så här för att komma bort från sådant, säger Susanne Heljedahl. 

Insyn och uteblivet solljus diskuteras och i en Facebookgrupp för området ventileras byggplanerna grannar emellan. 

– Morgonsolen skulle nog försvinna för mig, i alla fall under våren och hösten, och det är den enda sol jag har vid mitt hus, säger Mats Jaktlund. 

Flera av villaägarna efterlyser en tydlig vision för hela Backaområdet. Men när de funderar på hur de själva skulle vilja ha det går åsikterna isär. Några vill absolut inte se någon byggnation överhuvudtaget, andra kan tänka sig bostäder med samma byggnadshöjd som resten av området, möjligtvis upp till tre våningar. Ett miljötänk efterfrågas också. 

Boende i radhusen på Backavägen har också reagerat över planerna och ordföranden i deras samfällighet, Robin Aronsson, har samlat in synpunkter.

– I första hand vill vi att naturen bevaras i området. Sedan har det kommit frågor om trafiksäkerheten och var återvinningscentralen ska placeras. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud