Katrineholm anvisas inga nyanlända 2019

Kommunen kommer inte att anvisas några nyanlända flyktingar nästa år, ett besked som välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

15 november 2018 06:00

Varje år anvisas kommunerna i Sverige ett antal nyanlända personer, som har fått uppehållstillstånd och ska flytta från Migrationsverkets boenden. Hur många varje kommun måste ta emot beror bland annat på kommunens storlek och på hur stort mottagandet varit tidigare.

I år har Katrineholms kommun anvisats 13 nyanlända, personer som kommunen alltså är skyldig att ordna bostäder åt.

Nu är fördelningen för nästa år klar, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Varken Katrineholms, Vingåkers eller Flens kommun behöver ta emot en enda anvisad flykting. För Vingåkers och Flens kommun innebär detta ingen förändring jämfört med i år, men för Katrineholm betyder beskedet en minskning av mottagandet.

Göran Dahlström tycker att det är bra, att Katrineholm inte anvisas några flyktingar nästa år.

– Det är positivt. Vi har ett stort beting ändå, säger han.

Kommunalrådet syftar på att det redan finns många invandrade i Katrineholm och på att fler förväntas komma även utan anvisningar. Dels anhöriginvandrare, dels sådana som på eget bevåg väljer att bosätta sig här.

För de anvisade flyktingarna måste kommunerna ordna fram boende. Men för dem som själva väljer att flytta hit gäller inte särskilda regler eller förturer till bostäder, understryker Dahlström.

– De får stå i bostadskön, konstaterar han.

Av de sörmländska kommunerna är det Strängnäs och Nyköping, som anvisas flest nyanlända nästa år, 48 respektive 45 personer. Men även för dessa kommuner innebär siffrorna en minskning av mottagandet. Sammantaget kommer ju också färre till Sverige nu, jämfört med tidigare.

Länets största kommun, Eskilstuna, kommer i likhet med KFV-kommunerna inte att anvisas en enda flykting.

Mottagandet i Sörmland

Så många nyanlända anvisas de sörmländska kommunerna:

Gnesta: 17

Nyköping: 45

Strängnäs: 48

Trosa: 31

Övriga kommuner i länet anvisas inga nyanlända 2019

Källa: Hem & Hyra

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg

Ämnen du kan följa