Katrineholmare fick dela Årets arkivpris

Det blev storslam för Katrineholm när föreningen Arkiv Sörmland delade ut Årets arkivpris 2019. Utmärkelsen delas i år av två noggranna "arkivråttor" och historieberättare av rang: Roland Blomkvist och Ragnar Boman.

1 april 2019 20:45

För KK:s läsare torde den förstnämnde vara mest känd, inte minst tack vare de många artiklar han skrivit i tidningen under vinjetterna "Nostalgi" och "Det var då" sedan 2012.

Senast berättade Blomkvist utifrån bilder ur kommunarkivet, där han arbetar, historien om stadens tennishall i nuvarande Kupolen.

Arkiv Sörmland prisar Roland Blomkvist för att han förtjänstfullt under många år har arbetat för att bevara offentliga och enskilda arkiv och ur dessa skatter lyfta fram historien om Katrineholm.

”Med sina omtyckta historiska artiklar, sitt ambitiösa arkivpedagogiska arbete och sina populära föredrag, bidrar Roland Blomkvist till att på ett intresseväckande och lättillgängligt sätt sprida berättelser och minnen från Katrineholm både inom och utandför kommunens gränser”, står det också i motiveringen.

Arkiv Sörmland bevarar, vårdar och tillgängliggör historiska källor från länets förenings- och näringsliv. Det årliga priset delas ut till personer som anses ha stått för särskilda arkivinsatser i länet.

Den andra pristagaren Ragnar Boman är numera katrineholmare efter många år i Hälleforsnäs. Det är dit och till AB Järnförädling han riktat sitt arkivforskande fokus.

I arbetet med sin bok om "Bruket" har han varit en flitig arkivanvändare, men också skapat dokumentation som tidigare saknats.

”Genom sin forskning i olika enskilda arkiv bidrar han på ett initierat sätt till att intressanta och viktiga delar av Sörmlands historia lyfts fram och tillgängliggörs, till gagn för alla oss historieintresserade”, motiveras priset.

Både Blomkvist och Boman tog emot utmärkelsen vid föreningens årsmöte i Hälleforsnäs förra torsdagen. De höll då varsitt kortare föredrag med anknytning till sina ämnen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising

Ämnen du kan följa