Krogattentaten: Förhandlare och insatsstyrka på plats vid gripandet

Polisens regionala insatsstyrka kopplades in när polisen skulle gripa den man som misstänks för sommarens attentat mot krogar i Nyköping och Katrineholm. – Vi hade även förhandlare på plats. Det här är en person som är misstänkt för grova brott, då måste vi förbereda oss för en eventuellt farlig situation, säger spaningsledaren Henrik Hägglund.

13 juli 2018 12:28

Mannen anhölls i sin utevaro på tisdagsmorgonen och greps i ett villaområde utanför Nyköping. Polisen hade då en tid förberett insatsen utifrån värsta tänkbara scenario. Det fanns andra personer på plats och polisen garderade sig för att kunna hantera ett eventuellt gisslandrama. Men mannen kunde gripas utan dramatik.

– Det var ett lugnt omhändertagande, säger Henrik Hägglund.

Polisens utredare höll redan under tisdagen inledande förhör med den misstänkte 25-åringen.

– Vi har under onsdagen hållit nya förhör med både den anhållne och andra personer men jag kan inte närmare gå in på vad som sagts, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand.

Polisen vet att flera personer varit inblandade i attentaten. Vid den dramatiska nattklubbsbranden i Katrineholm ska åtminstone tre misstänkta personer ha setts lämna platsen.

– Utredningen är mycket intensiv. Det här är ett genombrott och fler frihetsberövanden kan inte uteslutas, säger åklagare Ola Björstrand.

Den nu anhållne 25-åringen är enligt polisen känd för tidigare brott.

Det är nu två månader sedan en handgranat slängdes in genom fönstret på O´Learys i Nyköping. Tidigare hade en brand anlagts på Taco bar och grannkrogen Choy´s garden, med samma ägare som Taco bar, har också angripits. Den 13 september brann restaurang Stationsplan i Katrineholm.

Polisen har tidigare avslöjat att det finns ett samband mellan krogattentaten och pekar på mönster där kända kriminella rör sig mellan de två städerna.

Under torsdagen väntas åklagare besluta om den anhållne 25-åringen ska begäras häktad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll