Kyrkligt upprop mot beslut om tiggare

Tidningen rapporterade på torsdagen att Kristina Färdeman, pensionerad pastor i Mariakyrkan, som upplåtit en del av sin tomt till rumänska tiggare, fått föreläggande och sanktionsavgift från kommunen.

31 januari 2019 15:45

Kommunbeslutet om föreläggande att flytta bort husvagnarna, samt byggsanktionsavgiften på 12 512 kronor, har fått andra kyrkliga företrädare att reagera.

– Tidigare stod husvagnarna på olika parkeringar, som den vid Biltema. Är det bättre?, frågar sig Rickard Lundgren, engagerad i Agape-församlingen inom Equmeniakyrkan i Katrineholm.

Han har i flera år varit engagerad för de rumänska tiggare, som började komma till Katrineholm under 2014. Han har själv varit hos dem i deras hemby i Rumänien och menar att pengarna från tiggeriet i Katrineholm faktiskt förändrat förutsättningarna i byn.

– Det är katrineholmare som bidragit till att de kunnat bygga hus i Rumänien. Det är ingen liga som tar pengar som mellanhand, utan pengarna går till familjerna.

Några av de tiggare som kom tidigt till Katrineholm, som Florina och Theresa som tidningen skrivit om tidigare, är själva analfabeter, men har nu möjlighet att skicka sina döttrar till skolan, berättar Rickard Lundgren. Han tycker inte att argumentet att lagen måste följas, håller.

– Då har vi många tomter att städa upp, där det står bilvrak. Det här kommer inte för att det skulle vara stökigt, utan det är för att tiggarna är romer. Jag förstår inte rädslan för dem, säger han.

Hans pappa, Bo Karlsson i Björkvik, är ordförande i Agape-församlingen och har för Katrineholms samkristna råd, KSR, tagit på sig att skriva ett upprop till kommunstyrelsen. Uppropet ska undertecknas på KSR:s årsmöte i februari och innehåller en vädjan från de kristna kyrkorna om att vare sig genomföra något tiggeriförbud eller tvinga bort tiggarnas husvagnsboende.

– Alla är överens om att det är dåligt att tigga, men vad är alternativet? Kontanterna ska bort, tiggeriet kommer inte att bli så långvarigt i alla fall. Då kan man väl vara barmhärtig, säger Bo Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa