Mzori har bytt till kändisadvokat

På fredag är det sista dagen att överklaga domen efter mordet vid Östra skolan. Adnan Mzori, som dömts till ett långt fängelsestraff för medhjälp, har sedan hovrättsförhandlingen bytt advokat.

6 september 2018 05:00

I september dömdes katrineholmaren Adnan Mzori i Svea hovrätt till 14 år och nio månaders fängelse för en rad brott, där medhjälp till mordet vid Östra skolan i maj 2017 var det grövsta. På fredag är sista dagen han kan överklaga domen till Högsta domstolen (HD), som sedan har att avgöra om man beviljar prövningstillstånd eller inte.

– Endera säger de att det är uppenbart att det inte finns skäl till prövningstillstånd, eller också tycker de "kanske". Om Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd är det färdigt, då vinner hovrättsdomen laga kraft samma dag, säger kammaråklagare Fredrik Beijar.

Beijar har svårt att se att HD skulle bevilja prövningstillstånd för Mzori.

– Det kan vara processfrågor, om de tycker att han inte fått en rättvis rättegång. Det som skulle kunna avvika är att han har varit polisinformatör, men jag vet inte hur det skulle kunna påverka. Det beror mycket på vad försvaret kan hitta för intressanta frågor, säger Fredrik Beijar.

Och efter domen i hovrätten har Adnan Mzori bytt försvarare. Mikael Abrahamsson, som försvarat honom i tingsrätt och hovrätt, är utbytt.

[bild nr="6"]

– Det var ett gemensamt beslut som jag och Mzori fattat. Vi har haft lite olika uppfattningar om hur försvaret ska bedrivas, men vi är inte osams. Det behövdes en ny person med nya ögon, kommenterar Mikael Abrahamsson.

Den nya försvararen är Hanna Lindblom, från advokatfirman Advokat Althin. Hon har tidigare försvarat kända personer som Martin Timell, som i våras stod åtalad för våldtäkt. Hon utsågs den 3 oktober av hovrätten.

Hur hon ska hinna sätta sig in i polisutredningen, som omfattar många tusen sidor, råder delade meningar om:

– Om jag var försvarare skulle jag begära någon vecka extra, men jag vet inte alls hur generösa HD är, säger Fredrik Beijar.

Mikael Abrahamsson däremot, säger att det bara handlar om att få HD att bevilja prövningstillstånd i första skedet.

– Om HD tar upp målet har den nya advokaten ganska gott om tid på sig att läsa igenom. Och det är bara en åtalspunkt som återstår, från nio eller tio från början.

Katrineholms-Kuriren har sökt Hanna Lindblom för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa