Nu ska bortglömda cyklas städas bort

Våren närmar sig med stora steg. Nu ska kommunen rensa bland bortglömda och trasiga cyklar från i cykelställen.

20 februari 2019 07:50

"Har du glömt bort din cykel" står det på de blåa informationsbladen som placerats på cyklarnas parkeringshållare. Den som använder cykeln uppmanas att ta bort lappen från pakethållaren. "Då vet vi att din cykel inte är bortglömd", skriver kommunen.

– Vi gör det här för att kunna städa våra cykelparkeringar och cykelställ. Cykelställen är inte till för långtidsförvaring på flera år, särskilt inte för trasiga och bortglömda cyklar eller annat skräp, säger Josefin Lundin, kommunikatör på service- och teknikförvaltningen.

– Vi vill ha en ren och fin stadsmiljö som underlättar cykelpendlandet, att ha plats att parkera sin cykel på är en viktig del i det, fortsätter hon.

Det är parkenheten på Katrineholms kommun som delat ut lapparna. Efter två veckor tar man en ny vända och ser vilka cyklar som stått orörda, det vill säga vilka cyklar som har lapparna kvar.

– Om lappen är orörd så flyttar vi cykeln till förvaring hos polisen. Om vi städat bort en cykel som en medborgare vill ha tillbaka så kan den personen kontakta polisens hittegodsavdelning i Katrineholm, berättar Josefin Lundin.

Kommunen har rensat bort cyklar i den omfattning som man gör nu, vid två tidigare tillfällen.

– Nu är vi inne på tredje omgången, säger Josefin Lundin.

Hon konstaterar att det under året är en hel del cyklar som bara blir lämnade och stående.

– Varje omgång har vi städat undan runt 30 cyklar, säger Josefin Lundin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa