Nybyggda områden får vänta på fiber

De nybyggda villaområdena i Läppe och Marmorbyn har ännu inte kunnat ansluta sig till bredband via fiber.

10 maj 2019 04:15

– Vi beställde bredband för hela området vid Stenvreds hamn i Läppe så fort vi började med projekteringen, sedan dess har det inte hänt ett endaste skvatt, säger Per-Erik Holmgren på Hammersta fastigheter.

Beställningen till bredbandsföretaget IP-Only gjordes 2017.

– Det är hopplöst. Vi har lagt ner fiberkablar inom området och förberett för en central men de får aldrig ändan ur vagnen. De har ledningar på andra sidan vägen, så vi kan inte se några hinder.

IP-Onlys presschef Niclas Karnhill svarar på kritiken i ett mejl.

– Kunderna kommer att få fiberinstallation under sommaren 2019 men projektet har dessvärre blivit försenat på grund av ett nödvändigt kvalitetsarbete, skriver han.

En av husägarna i Läppe vittnar om dålig information och bortförklaringar.

Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare på Vingåkers kommun, har tagit emot en del samtal.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med IP-Only. Vi har tagit till oss av kritiken och arbetar nu på en gemensam kommunikationsplan.

Enligt bredbandssamordnaren är anledningen till förseningen för de nybyggda villaområdena i Läppe och Marmorbyn att de inte får prioriteras före dem som skrev på sitt bredbandsavtal 2015. Då erbjöds alla fastighetsägare i Vingåkers kommun fiber via IP-Only, men utbyggnaden är inte klar än.

– Har man stängt ner ett område får man vänta på varv två, annars fördröjer vi för alla andra, säger Regina Westas Stedt.

Kommunen är indelad i fem fiberområden och de har prioriterats efter hur hög beställningsgraden var när alla tillfrågades 2015. Nu finns det dock en öppning för de nybyggda kvarteren.

– De får fibern tidigare än vad de skulle ha fått. Men de får inte ta personal så att det skapar förseningar i andra områden.

För att kunna ansluta Stenvreds hamn krävs en så kallad tryckning, där fibern ska dras under riksvägen i Läppe. Den sker i maj eller juni i år. Av dem som beställde fiber 2015 återstår nu glesbygdsområden i Högsjö och Baggetorp där projekteringsarbete pågår, samt Ålsäters fritidsområde där det är utbyggnad av VA som skapar förseningen.

– Vi har stött på ytterligare problem i Högsjö med mycket annulleringar. Det ställer till det för grannar som vill ha fiber. Varje gång man gör ändringar så påverkar det markavtalen, säger Regina Westas Stedt.

Det krävande arbetet med att ordna med grävtillstånd tar tid.

Når ni målet, 100 procent uppkopplade 2020?

– Inte uppkopplade, men målet är att man ska ha tillgång till att ansluta.

Kostnaden för dem som skrev avtal 2015 är 20 900 kronor. Den som väljer att ansluta sig senare betalar 34 900. De dyraste anslutningarna är dock betydligt dyrare än så.

– Det är en långsiktig investering som nätägaren gör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud