Prideparad för fjärde året i rad

Inför kommunstyrelsens sammanträde på måndag föreslås att kommunen ska anordna ett pridetåg och festival i år.

3 april 2019 15:30

I förslaget skriver kommunens upplevelsechef, Johan Tranquist, att firandet är uppskattat och lockar folk både i och utanför Vingåker. Kommunen har anordnat pridetåg tre gånger tidigare. Förra året hölls det dock i samband med sommarfinalen. Något som fick kritik från bland annat initiativtagaren till första årets pridetåg, Robert Skoglund.

Johan Tranquist skriver vidare i förvaltningens förslag att det är stort att en kommun av Vingåkers storlek anordnar pride och att det har "ett mycket symboliskt värde". Vingåkers kommun anordnade sin pridefestival första gången för tre år sedan, 2016. Då sade Roger Skoglund till Kuriren att tanken var att uppmärksamma hbtq-personer och andra utsatta grupper i samhället.

– Vi vill skapa en dag för mångfald där alla människors lika värde och rätt till att få finnas manifesteras, sade han.

Kommunstyrelsens ordförande, Anneli Bengtsson (S), säger att man kommer ge förvaltningen i uppdrag att ordna med pride även i år.

– Vi kommer säga till förvaltningen att de ska göra en pridesammankomst och komma tillbaka med ett förslag hur de har tänkt sig. Vi skjuter inte till några pengar, de får göra detta inom befintlig ram.

Hon håller med om att tillställningen är viktig för kommunen.

– Det har betydelse inte bara för Vingåker utan hela Sverige. Att vi tar ställning för alla människors lika rättigheter och att det här är en viktig fråga. Vi är ganska ensamma om att vara en så här liten kommun som anordnar pride och det är vi stolta över. Det är ett ställningstagande som alla behöver göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Järup

Ämnen du kan följa