Remstam slutade gräva i sin trädgård

På onsdag, den 27 februari, kommer Börje Remstam till Kulturhuset Ängeln i Katrineholm för att berätta hur man odlar utan att gräva i jorden.

24 februari 2019 14:05

Börje Remstam har kallats "Sveriges okrönte kung av täckodling." Han är ordförande i FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling) och slutade att gräva i jorden för mer än 30 år sedan för att istället täckodla.

Börje Remstam har tidigare berättat att de första sju åren kämpade han mot leran. 30 år senare, vilar den cirka 1500 kvadratmeter stora trädgården på ett tjockt lager matjord.

– Från början tänkte jag att det bara skulle befria mig från att rensa ogräs. Jag förstod inte att det också skulle befria mig från leran, har Börje Remstam tidigare berättat.

I dag beskriver han sin trädgård som en enda stor kompost. Han håller jorden täckt med organiskt material året om. Allt som kan brytas ner läggs ut. Det betyder att han inte behöver gräva, luckra, rensa och knappt vattna. Täcket skyddar nämligen mot avdunstning.

Täckodling och ekologisk odling med Börje Remstam är ett arrangemang av Miljöpartiet de gröna i serien Grön omställning i praktiken för ett hållbart Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa