Rikstäckande kedjan Dialect begärd i konkurs

Under tisdagen begärdes den rikstäckande it- och telefonikedjan Dialect AB i konkurs. I Katrineholm drivs Dialectbutiken via franchiseavtal och kommer inte att drabbas ekonomiskt av konkursen

24 april 2019 17:19

Dialect levererar it- och telefonilösningar till framför allt företag. Den rikstäckande kedjan bildades 1995. Huvudkontoret ligger i Solna och under tisdagen lämnades konkursansökan in till tingsrätten.

Av kedjans 45 butiker är hälften helägda av Dialect AB, medan den andra hälften drivs via franchiseavtal. Till dem hör butiken i Dialect i Katrineholm.

– Det är så klart jättetråkigt, men i och med att vi har ett franchiseavtal berörs vi inte ekonomiskt. Alla leverantörs- och kundavtal har vi själva förhandlat lokalt så våra kunder berörs inte av konkursen. Det känns skönt att kunna komma vidare utan problem, förklarar Fredrik Bentzer, vd på Dialect i Katrineholm.

Även i Nyköping drivs Dialect via ett franchiseavtal, medan verksamheterna i Eskilstuna och Gnesta är helägda av Dialect AB och omfattas av konkursen.

Bentzer nåddes av nyheten om konkursen under tisdagen, men säger att han haft på känn det senaste halvåret att det knakat i fogarna.

– Det kom in en ny vd för Dialect AB efter årsskiftet som har vänt på alla stenar, men nu är konkursen ett faktum och konkursförvaltare har tagit över. Som jag har förstått finns det intressenter som vill ta över vissa delar av verksamheten.

Fredrik Bentzer säger att utvecklingen har gått snabbt framåt på teknikfronten sedan den rikstäckande kedjan bildades för drygt två decennier sedan.

– Då var mobiltelefonen en kapitalvara, medan den numera är en konsumtionsvara som regelbundet byts ut. Vi har klarat övergången bra och vidareutvecklat verksamheten från enbart telefoni till it och systemutveckling. Dialect i Nyköping har gjort i stort sett samma resa som vi har gjort. Charmen med att jobba i en mindre ort är att man får en helt annan närhet till sina kunder.

I Katrineholm har Dialect 13 anställda och för tre år gick företaget samman med Katrineholmsbolaget Nätverk & teknik.

– För vår del kommer vi att kunna driva verksamheten vidare i egen regi och under eget namn. Vi har en närvaro och livskraft i vårt bolag och har alla leverantörer med oss. Majoriteten av våra kunder är företagare och det är på den sidan vi kan växa genom att kunna erbjuda heltäckande digitala lösningar, säger Fredrik Bentzer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson