SD vill ge pensionärer subventionerad lunch

Pensionärer med låg inkomst löper stor risk för både fysisk och psykisk ohälsa. Det vill Sverigedemokraterna motverka med subventionerade lunchkuponger.

25 februari 2019 10:00

Förslaget väcks i en motion till kommunfullmäktige. Det är en av SD:s fullmäktigeledamöter, Elsie Egestål, som står bakom den.

Hon menar att Katrineholms fattigpensionärer har svårt att få pengarna att räcka till näringsrik mat alla veckans dagar. Trots att det är särskilt viktigt för äldre att få i sig bra näring, kan de med låg inkomst tvingas välja bort till exempel grönsaker.

Många av dem är dessutom ensamstående, påpekar motionären. Det kan bidra till att de blir isolerade i sin ensamhet med psykisk ohälsa till följd.

Förslaget är att slå dessa två flugor i en smäll med ett kommunalt stöd. ”Ett besök på restaurang Igelkotten skulle kunna bryta den isoleringen och nya kontakter knytas. Genom att subventionera lunchkuponger kan vi lösa både näringsfrågan och isoleringen”, föreslår motionen.

Den är Egeståls första. När KK intervjuade henne hösten 2018 beskrev hon fattigpensionärernas situation som en av sina hjärtefrågor och hade som ambition att väcka förslag som kan bidra till en bättre och tryggare ålderdom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising

Ämnen du kan följa