Stor polisinsats på Kronfågel – aktivister tog sig in i fabriken

Två grupper genomförde på torsdagen aktioner utanför och inne på Kronfågel i Valla.

25 april 2019 16:55

På torsdagseftermiddagen genomförde gruppen "Kycklingsinspektionen" en aktion mot Kronfågels anläggning i Valla. Sex personer tog sig in i fabriken, i syfte att filma och dokumentera.

­– Vi valde att göra en civil olydnads-aktion, där man fredligt bryter mot lagen. Det är väldigt svårt att få ut information från slakterierna och det är svårt att komma in. Ändå är det 200 000 individer per dag som slaktas här, säger en man som deltog i aktionen inne i slakteriet.

De sex som tagit sig in blev först ombedda av personalen att lämna fabriken, vilket de inte ville. Därefter tillkallades polis, som avhyste de sex personerna.

Samtidigt som de sex personerna tog sig in i fabriken, samlades ett tiotal andra för att demonstrera utanför grindarna.

– Vi ville visa stöd, men inte vara med på civil olydnad själva, säger en kvinna som var med i den gruppen, till tidningen.

Båda är starkt kritiska till slakterinäringen.

–­ Vi är emot det systematiska dödandet av individer. Det är 2019, vi dödar inte kycklingarna för att vi måste. Det finns butiker runt varje hörn, det finns massor av alternativ, säger kvinnan.

Janneke Vackerberg är kommunikationsdirektör på Kronfågel.

Hon berättar att flera personer gjort intrång på området och sedan tagit sig in i lokalerna.

– Det vi gör då är att vi ringer polisen. Polisen kom och har hittat sex personer.

Hur aktivisterna tagit sig in i lokalerna vet inte Janneke Vackerberg.

– Vi tycker naturligtvis att det är jättetråkigt att man gör så här. Vi följer svensk djurskyddslag och branschens djuromsorgsprogram. Vi vill inte heller att några djur ska fara illa.

Janneke Vackerberg och hennes kollegor välkomnar också att fler människor ställer krav på maten.

– Men vi ser hellre att man har en dialog om djurens bästa.

Det finns också en säkerhetsaspekt i att obehöriga människor rör sig inne på Kronfågels område. Janneke Vackerberg säger att alla som arbetar på Kronfågel är utbildade i att hantera maskiner eller lastbilar. Men att dessa kan innebära en fara för utomstående.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy Carina Bergius