Tiggarnas husvagnar blir politisk samling

Efter tidningens artiklar i förra veckan, om att ett antal husvagnar på en privat tomt i kommunen måste forslas bort, har ett par partier reagerat.

4 februari 2019 18:16

Redan tidigare har de kristna församlingarna i Katrineholm En markägare som upplåtit plats åt tiggarnas husvagnar de senaste två åren, förelades i november om att ta bort husvagnarna och ska betala en byggsanktionsavgift. Det har även fått politiker att reagera.

– Det stämmer att vi diskuterar. Kyrkorna har gått ihop vad jag förstått och vi i Vänsterpartiet och andra oppositionspartier har reagerat ganska starkt, säger Thomas Selig, ordförande i Vänsterpartiet lokalt.

Han tror inte att kyrkor och partier kan påverka den politiska majoriteten att låta tiggarna ha kvar sina husvagnar, men kanske kan man skapa opinion.

– Nu finns en människa som varit så snäll att hon upplåtit sin tomt åt dem. De orsakar ingen skada, de har inga fester, de är inte ute och buskör. Låt dem vara i fred. Jag har inte hört någon polis i Katrineholm säga att det rör sig om kriminella gäng här, säger han.

Jesper Ek, gruppledare i liberalerna i Katrineholm, säger att man inte diskuterat frågan i partigruppen än, men i de diskussioner som förekommit i partiet har åsikten varit att den lagstiftning som finns, runt frågor som tiggeriförbud, är tillräcklig.

– Min högst personliga uppfattning är att intensiteten i tiggeriet inte är tillnärmelsevis som den var för två - tre år sedan. När det gäller husvagnarna ligger fastigheten vad jag förstår ganska avsides. Det kan inte påstås störa. Jag tycker att man från majoritetens sida agerar minst sagt populistiskt när man ger sig på den här frågan. Visst är det tjänstemännen som utrett, men det är naivt att tro att inte politiken har ett finger med i spelet, säger han.

Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, har inte varit inblandad i beslutet om att husvagnarna på privat mark måste flyttas, säger han.

– Det är vår bygg- och miljönämnd som har beslutat om det här. Det är en ren myndighetsnämnd, regelverket är lika vare sig man är svensk medborgare eller utländsk. Det är viktigt, vi kan inte ha olika regler för olika personer.

Ska alla med en husvagn på tomten känna sig oroliga nu?

– Jag ska inte gå in i det där, men här handlar det om boende i husvagnar, inte om vinterförvaring. Min uppfattning är klar: vi har en myndighetsnämnd som sköter detta. Det ska jag inte blanda mig i. Därför svarar jag som jag gör. I övrigt har vi från Socialdemokraterna gått till val på att vi ska ha tiggeriförbud eller begränsa tiggeriet i Katrineholm. Samma inställning har Moderaterna.

Är tiggeriet verkligen ett så stort problem i dag, jämfört med för några år sedan?

– Det har ingen som helst betydelse. Tiggeriet är avskaffat i Sverige och vi vill inte ha det i Katrineholm.

Kan det uppfattas som att du gömmer dig bakom lagstiftningen?

– Jag behöver inte gömma mig bakom någonting. Jag tror inte att någon katrineholmare tycker att jag gömt mig när det gäller tiggeriet.

Vart ska tiggarna ta vägen?

– Kommunen har inget som helst ansvar för tiggarna och deras husvagnar.

Husvagnarna

En liten bit utanför Katrineholm har omkring fem husvagnar, med markägarens tillstånd, ställts upp i ett skogsbryn. I vagnarna bor ett antal EU-migranter, som försörjer sig genom att tigga.

I november i fjol fick markägaren föreläggande att vagnarna ska bort och byggsanktionsavgift på 12 512 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa