Ung man död efter frontalkrock

En ung man avled av sina skador efter frontalkrock med en lastbil på riksväg 56 utanför Katrineholm tidigt på fredagsmorgonen.

14 februari 2020 05:42

SOS-larmet om olyckan kom 05.33 på fredagsmorgonen. Olyckan inträffade i södergående riktning mellan Strängstorp och Äsplund, cirka fem kilometer norr om Katrineholm. Personbilen hamnade en bit ut i terrängen, och lastbilssläpet i diket, enligt räddningstjänsten. Vägen var full av skräp och drivmedel från fordonen som räddningstjänsten fick sanera under förmiddagen.

Föraren, en man i 20-årsåldern hemmahörande i Katrineholm, avled efter den svåra krocken.

– Mannen dog på platsen och vi har under morgonen underrättat anhöriga, säger Erik Terneborn, polisens presstalesperson i region Öst.

Lastbilschauffören fördes till sjukhus för kontroll, men var inte allvarligt skadad och har kunnat lämna sjukhuset, uppger polisen. I nuläget finns det ingen misstanke om brott, enligt polisen, men det är oklart vad som orsakade olyckan. 

– Det är raksträcka och ganska god sikt. Vi har inte fått till oss att det skulle ha varit halt på platsen, men det är en möjlighet, säger Erik Terneborn. 

Bärgningen av dragbilen, som delvis står på vägen, uppgavs vara komplicerad och efter att trafiken släppts på ett par timmar efter olyckan, stängdes den igen när dragbilen skulle flyttas. Efter det öppnades ett körfält igen, men det var köer på riksvägen under stora delar av fredagen. 

–  Vi finns kvar med två patruller och det är TMA-bilar på plats, som varnar andra trafikanter, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.  

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen var dragbilen fortfarande inte bärgad.

– Vi väntar på ännu en tungbärgare, säger Monica Bergström, som konstaterade att vägen kan komma att stängas igen, om det behövs. 

Efter olyckan fick räddningstjänsten bland annat pumpa bränsle ur dragbilen.  

– Det har inte läckt diesel, men om vi inte pumpar ur den riskerar det att läcka när man bärgar. Det kan röra sig om några hundra liter diesel, sa Daniel Rosenlund, yttre befäl vid Västra Sörmlands räddningstjänst på förmiddagen. 

Släpet, lastat med pappersbalar, har gått sönder. 

– Det ligger inget papper på vägen, men eftersom släpet har gått sönder kommer pappret hamna i diket när man reser upp släpet. Släpet vet jag inte när de bärgar. Man kanske beslutar sig för att ta det i kväll eller i natt när det är mindre trafik på vägen, fortsätter Daniel Rosenlund. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy 070-6745844,Frida Glenning Ströberg Strömberg