UR ARKIVET: Förskola 15 år i utdömd lokal

Saxat ur Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

14 december 2019 07:00

50 ÅR: LODJUR SÅGS I STAN

Katrineholmsbon Rickard Eriksson upplevde tidigt i morse något ovanligt: han såg ett lodjur strax intill Västra skolan i staden! Han passerade djuret i bil och stannade på bara fem meters avstånd. Lodjuret blev inte märkbart skrämt av bilen utan stannade kvar på platsen en stund.

50 ÅR: FÖRSKOLA 15 ÅR I UTDÖMD LOKAL

Det är nu ett år sedan 20 föräldrar i Nävertorp tillskrev barnstugenämnden i Katrinholm och vädjade om en ny lokal i stället för det provisoriska källarutrymmet på Nyhemsgatan 25 där förskolan Blåsippan varit inrymd i 15 år. Lokalerna bedöms av hälsovårdsnämnden som icke lämpliga. 

50 ÅR: KATRINEHOLM SNART HELT FÖRGUBBAT?

Om födelsetalet i Katrinholm fortsätter att sjunka med 35 om året – såsom fallet varit de senaste åren – skulle vi i slutet på 70-talet vara framme vid en tidpunkt då det inte föds några bar alls. Katrineholms förgubbning skulle vara total!

Utvecklingen tillskrivs p-pillret. Det lilla pillret med den stora verkningen har slagit knockout på befolkningsprognoserna.

50 ÅR: TRIVSELATTRAKTION TAR PLATS I BJÖRKVIK

Lagom till helgen får Björkvik en trivselattraktion ytterligare. Frisksportarklubben Björkens initiativ med elspår utgående från den nya skolan kan tas i bruk. En slinga på närmare 1.700 meter kan kvällstid ljusleda skidåkande allmänhet.

25 ÅR: KATRINEHOLMS BARNOMSORG PÅ EXPORT

Näringslivsdirektör Lars-Herman Larsson har presenterat ett förslag till avtal för politikerna med Swidsh Quality Care AB. I ett projekt över två år ska företaget markandsföra, främst i USA, Katrineholm som modell för en framsynt barnomsorg.

150 000 kronor kostar avtalet. Kommunens utbyte blir utländska studiebesök och möjligheter att sälja utbildningspaket.

10 ÅR: LERBO KYRKA ÖPPNAS FÖR GUDSTJÄNST

Det blir julotta i Lerbo kyrka trots allt. Enligt domkapitlets beslut ska gudstjänstlivet återupptas i början med julhelgen.

Det var den 8 oktober som alla gudstjänster ställdes in i Lerbo kyrka efter den segdragna konflikten i Sköldinge-Lerbo församling som kulminerade när tillförordnade kyrkoherden polisanmälde att hon vid två tillfällen blivit utsatt för hot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Redaktionen