2010 inrättade Vingåkers kommun två bäddar i ett centralt beläget hus till härbärge. Utsatta personer kan kvittera ut en nyckel av socialen.
– Under 2016 har vi haft fem ärenden, varav en familj, som bott i härbärget i upp till några veckor, säger individ- och familjeomsorgschef Jenny Harknäs.
Inget parti har ifrågasatt härbärgets existens.
– Vi har nära kontakter med människor som har det bekymmersamt på olika sätt. Härbärget är den sista utvägen, säger Robert Skoglund, ordförande i socialnämnden.
I Katrineholm erbjuder socialtjänsten ett par bodar vid ett fält nära Karsuddens sjukhus som akut nödboende.
– Jag tycker att det fyller en väldigt bra funktion, säger Peder Svanqvist, enhetschef för sociala boenden.
I de enkla modulerna finns fyra små lägenheter och socialtjänsten är på plats "ett par tre" gånger i veckan.
Modulerna har renoverats i flera omgångar sedan de ställdes ut i slutet av 90-talet och beläggningen är omkring 50 procent, uppger Svanqvist.
Det finns ingen kö till akutboendena, menar han, men ändå har kommunen långtgående planer på att bygga ut med fyra platser till.
– Behovet har blivit mycket större i dag i och med bostadsbristen. Det slår på alla kategorier av social problematik vi har.
Svanqvist känner bara till en person i Katrineholm som inte har någonstans att sova nu vintertid, och det menar han är självvalt.
Vare sig Katrineholm eller Vingåker har enligt Socialstyrelsens öppna jämförelse uppsökande verksamhet eller planer för att motverka hemlöshet.
Vingåker uppges dock ha rutiner för att samordna insatser kring utsatta personer.
I januarikylan är biblioteket i Katrineholm tillflyktsort för ett par hemlösa män, enligt bibliotekarie Cecilia Larsson.
– De kommer på morgonen och är här hela dagen. De gör inte en fluga förnär.