Kung Rikard är inte bara en siffra i statistiken

Tolv dagar efter att de rockade sockorna dog Viktor Winqvist storebror Rikard i covid-19 och livet blir aldrig mer sig likt.

Den stolte studenten med glitter i blicken var kung Rikard som omfamnade sitt konungarike med villkorslös kärlek. Den 2 april avled Viktor Winterqvists älskade storebror i covid-19.

Den stolte studenten med glitter i blicken var kung Rikard som omfamnade sitt konungarike med villkorslös kärlek. Den 2 april avled Viktor Winterqvists älskade storebror i covid-19.

Foto: Privat

Katrineholms kommun2020-04-07 09:51

På studentbilden ler en stolt kille med glitter i blicken rakt in i kameran, i ett filmklipp förvandlar han i ett nafs pommes frites till vampyrtänder och i ett annat bubblar han över av fniss efter att ha skvätt ner brorsan med vatten.

För 28-årige Rikard Andersson från Katrineholm var så oändligt mycket mer än den andra i Sverige i åldersgruppen 20-29 år som avled i covid-19. Han var kung Rikard som omfamnade sitt konungarike med villkorslös kärlek. Full i sjutton som få, alltid med svar på tal och en livsglädje lika smittsam som viruset som tog hans liv den 2 april.

Att han lyfts upp ur statistikens anonyma massa är hans lillebror och ständige vapendragare Viktor Winterqvists förtjänst. 

Hemma på gården i Forsa sitter han nu i karantän tillsammans med sin fru Madelene efter att ha vakat vid sin storebrors sjukhussäng. 

För att Rikard inte bara skulle bli en siffra i statistiken och i ilskan över att många inte tycks ha tagit faran med corona på allvar började han skriva sitt gripande Facebookinlägg som nu spridits som en löpeld. Där skriver han om livet som aldrig mer kommer att bli sig likt igen.

"Du var inte bara en ur statistiken. Du var Rikard Andersson. Min storebror. Kung Rikard. Du var stor-tönten och jag var lill-tönten. Du var familjens envisa lilla oxe! Retstickan själv. En äkta förebild på så många sätt."

– Jag talar från hjärtat i texten och det tog över ett dygn att skriva den. När det blev för jobbigt lade jag ner telefonen en stund och grät. Det känns bra att den har blivit ett slag i bröstet, att folk inser allvaret, berättar han. 

Lördagen den 21 mars, på internationella Downsdagen, rockade Rikard sockorna tillsammans med lillebror Viktor och hans fru Madelene.

– Jag hade köpt nya Trocaderostrumpor till oss, för både jag och Rikard älskar läsk. 

Dagen efter fick Rikard lite feber hemma hos föräldrana i Toltorp.

– När febern inte gav med sig på en vecka började jag bli orolig. Han blev sämre och när mamma tog med honom till Kullbergska för att få penicillin var han andfådd och svimfärdig och kunde knappt gå.

Den 31 mars fördes Rikard akut till sjukhuset med ambulans. Av vårdpersonalen fick familjen veta att det såg mörkt ut.

– Lungorna var, som Rikard själv skulle ha sagt ”bara skit och pannkaka". 

Under de två dagar som Rikard vårdades på sjukhuset vakade familjen vid hans sida. 

– Det var guld värt för oss att få vara med honom och jag är glad att vi slapp ha skyddsutrustning så han fick se och höra oss. Han var en 28-åring som gillar öl och whiskey precis som jag, men å andra sidan var han fyra, fem år mentalt och man lämnar inte en liten kille själv på sjukhus.

Brödernas starka syskonband och deras jargong gav trygghet och styrka i allt det ofattbara.

– Jag har alltid varit lilltönten och han var stortönten. Jag hjälpte honom att dricka och fick säga till honom att ”Du tönten, nu är det dags att lägga ner huvudet och vila en stund. Pappa, mamma och Viktor är här”.

På eftermiddagen den 2 april drog hans storebror sitt sista andetag.

– Det var det här jävla coronaviruset som åt upp lungorna på honom. Rikard hade ett medfött hjärtfel, men det var läkt och han tillhörde inte riskgruppen. Det sista som gav sig i vår starka lilla oxe var hjärtat, det var syrebristen som tog honom. Vi stod väldigt nära varandra och det var så otroligt svårt att ta farväl av en person som slutat andas, men vars hjärta fortfarande slog.

Viktor Winterqvist målar med palettens mest skimrande kulörer porträttet av sitt enda syskon. En bror som ingen annan vars superkraft, Downs syndrom, ständigt gav familjen nya dimensioner. Rikard som älskade Disneyfilmer och barbeque, som höll hårt på Galenskaparnas paroll "Det ska va gött att leva".

Rikard som längtade efter den årliga påskäggsjakten hos farmor och farfar och sitt födelsedagskalas i maj.

– Alla fick ta del av kungariket han erbjöd. Han var en sån otrolig glädjespridare och vi såg verkligen upp till varandra. Rikard var min förebild och jag hans. Han formade mig och lärde mig att leva, det är tack vare Rikard jag är den jag är idag. Han gav mig förmågan att ta hand om andra och är anledningen till att jag gick undersköterskeutbildningen. Nu arbetar jag på grundsärskolan och han lärde mig allt om hur man hjälper barn med särskilda behov.

I den överväldigande sorgen och tomheten glimrar guldkantade minnen. Som resan till USA för tre år sen när deras föräldrar fyllde 50 år, roddturerna under sensommarens kräftfiske, midsommarkalasen.

Hur storebror Rikard alltid hade svar på tal när de munhöggs.

–  Man kunde aldrig övertrumfa honom och han gillade att djävlas med mig. Rikard höll traditionerna igång, som det årliga barbequekalaset på hans födelsedag. Det är otroligt tufft och overkligt på alla sätt och vis att han inte längre finns kvar hos oss.

Sakta har Viktor Winterqvist börjat landa i den obevekliga verkligheten och hans hyllning till storebror har gett ringar på vattnet. 

– Mitt inlägg har skrämt vettet ur en del och många har hört av sig, Jag är glad om folk tar till sig det här och förstår allvaret. Jag vill inte sätta skräck i folk, utan få dem att tänka till och vara försiktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!