Kattis fick 1,95 på högskoleprovet – så här lyckas du

Det är några dagar kvar till högskoleprovet, den andra chansen till drömutbildningen. Kattis Streberg fick Sörmlands högsta resultat med 1,95 2015 och hon har de bästa tipsen.

– Den goda nyheten är att det går att öva mattedelen även sista veckan, säger hon.

11 maj 2018 20:02

Den 21 oktober går högskoleprovet av stapeln, för första gången på en söndag. Provet, som är ett sätt att komma in på sin drömutbildning med annat än gymnasiebetyg, har i år lockat 49 284 personer. Till dem säger Kattis Streberg att det går att öva även sista veckan. Hon skrev högskoleprovet vid 48 års ålder och fick 1,95.

– Det är faktiskt möjligt att öva mattedelen sista veckan, det är den goda nyheten. Om man har en vecka på sig kan man till exempel göra två provpass om dagen, ett verbalt pass och ett mattepass. Det är en bra idé att se till att fräscha upp gymnasiematten, säger hon.

I dag studerar Kattis Streberg till psykolog i Stockholm efter att ha bott i 25 år i Nyköping och varit journalist på Sörmlands Nyheter. Redan 2012 försökte hon sig på högskoleprovet.

– Det var för att komma in på en sommarkurs och jag visste inte om mina betyg skulle räcka till då jag har det gamla betygsystemet. Jag fick 1,5 och kom in på kursen, säger hon.

På mattedelen den här första gången var hennes resultat 1.

– Jag hade inte läst gymnasiematten eftersom på min tid pluggade man högstadiematte på humanistisk linje. Jag kunde inte förstå hur man till exempel räknar ett tal när det står ett x i det, säger hon.

När Kattis Streberg senare ville komma in på psykologprogrammet tog hon provet mer seriöst. Högskoleprovet skulle hon lyckas med.

– Jag överdrev kanske lite men jag satt tre timmar om dagen i två månader med en mattebok och räknade talen. Jag gjorde ingenting annat, min familj var väldigt trött på mig, säger hon och skrattar.

Men det lönade sig: just den terminen fick hon bästa resultatet i Sörmland, totalt 1,95 med 2,0 på den verbala delen och 1,9 på mattedelen.

– Jag ville verkligen komma in på utbildningen så jag var orolig och pluggade som en galning. Men 1,95 behövde jag egentligen inte, då var gränsen på 1,65, säger hon.

Sedan dess har hon skrivit en bok med andra författare som heter Högskoleprovet – metoderna. Hon ger också högskoleprovskurser för den verbala delen.

– Jag är fortfarande ganska dålig i matte men man kan lära sig högskoleprovsmatte utan att vara mattestjärna. Det viktiga är att veta vilken sorts tal som kommer på provet och lära sig dem, säger hon.

Till sina elever ger hon råd om att sitta med gamla prov och göra dem på tid. Men det gäller också att gå igenom felen efteråt och förstå varför man tänkte fel och vad man skulle ha svarat i stället. Tidspressen är också något som hon har märkt stressar många.

– Om man fick oändligt mycket tid på sig tror jag att många skulle få 2,0 på provet. Man måste prova för att se hur mycket man hinner på 55 minuter, säger hon.

Ett annat råd hon ger är att vara noga när man läser uppgifterna.

– Man sparar ingen tid när man läser för snabbt eftersom man missar detaljer som lurar en.

Vad gäller den verbala delen tycker hon att man ska prenumerera på papperstidningen och läsa den för att få ett bättre ordförråd.

– Man lär sig läsa, man lär sig svåra ord och man lär sig läsa texten. Nu en vecka innan är det svårt att skaffa sig ordkunskap så där gäller det fundera på frågorna och se fällorna i dem, säger hon.

Hon tror också på att gå ut under rasterna och få i sig bra mat.

– Man ska äta bra mat, samt ta luft vid varje paus. Om man sitter inne med mobilen och äter godis får man ingen frisk luft i hjärnan. Det är matte det handlar om så man måste få mycket sömn innan så att man har en klar hjärna, säger hon.

Nu är hon inne på sitt fjärde år på psykologprogrammet.

– Många tror att högskoleprovet är svårt och konstigt, men ofta får man bättre resultat för varje gång man skriver. Och man ska komma ihåg att man oftast inte behöver ett jättehögt resultat, säger hon och fortsätter:

– Man ska inte heller vara rädd för att omskola sig när man är 40 eller 50. Att börja plugga i vuxen ålder är det roligaste jag har gjort, säger hon.

Nedan kan du se hur resultaten såg ut i våras i Sörmland:

[custom-embed script="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"]

Så får du toppresultat på högskoleprovet

En vecka innan provet:

– Skriv kompletta högskoleprov med de tidsgränserna som gäller för varje provdel.

– Analysera dina fel och gör om proven.

– Prioritera träning och goda sömnrutiner.

– Packa väskan till provdagen och tänk på linjalen, pennor, en analog klocka och formelblad för repetition under rasterna. Samt din favoritmat!

– Satsa på vad som får dig att må bra: en playlist som motiverar dig och kläder du är bekväm i till exempel.

Under provet:

– Tveka inte att gissa. Man får nämligen inte avdrag eller minuspoäng för att ha svarat fel så det är bra att försöka svara på allt.

– Vid varje rast, gå ut, ät ett mellanmål och glöm inte att gå på toa.

– Välj den ordning du vill när du skriver provet.

– Fastna inte, gå tillbaka till krångliga uppgifter på slutet.

Högskoleprovet skrivs på 21 universitet och högskolor på 120 orter i hela landet. Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm är de tre städerna där man kan skriva provet i Sörmland.

Källa: hpguiden.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elodie Pradet