Polisen pratar trygghet med medborgarna

I dagarna är polisen ute i kommunerna och pratar trygghet med allmänheten. Målet är att prata med ett par hundra invånare i varje kommun.

Johnny Onbiner och andra poliser är i dagarna ute och pratar trygghet med allmänheten.

Johnny Onbiner och andra poliser är i dagarna ute och pratar trygghet med allmänheten.

Foto: Stina Järperud

KFV-regionen2021-10-20 12:49

Polisen har i uppdrag att ta fram en samlad bild av hur allmänheten uppfattar brottslighet och trygghet i samhället. Ett sätt att göra det är att prata med medborgarna. I förra veckan var områdespoliserna därför ute i Vingåker och pratade med folk, under tisdagen var man på olika platser i Katrineholm, och under onsdagen i Flen. 

– Vi vill träffa många och vi försöker hitta ett tvärsnitt av befolkningen, när det gäller åldrar, kön, bakgrund. Vi lägger lite extra fokus på Norr och Nävertorp. Vi har märkt i vår senaste trygghetsmätning att man är lite mer otrygg där, men varför? Det är vad vi vill fråga, säger kommunpolis Johnny Onbiner. 

Polisen har i olika trygghetsmätningar märkt att allmänheten är mer otrygg på Norr och i Nävertorp. 

– Varför är man det? Är det någon särskild plats som är otrygg, något särskilt fenomen, särskilda hus, som man inte vill gå förbi? Eller är det i största allmänhet? Och vad tycker de som bor på andra platser? Vi vill höra, för att kunna göra en samlad bild av hur det ser ut. 

Normalt brukar medborgardialogen göras på våren, men på grund av pandemin ställdes den in våren 2020 och sköts upp till hösten i våras. 

– Min erfarenhet är att människor gärna vill berätta. Målet är att prata med ett par hundra i varje kommun. Det svåra för oss är att träffa hela bredden och det brukar vara svårt att nå ut till de unga, säger Johnny Onbiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!