Bra drag kring racing trots regnig start

Regnet ställde till det för alla inblandade i Kjula dragway under lördagen men när de mörka molnen hade dragit bort kunde tävlingarna genomföras i stort sett som planerat under söndagen.

Kjula dragway_AN_2.jpg

Kjula dragway_AN_2.jpg

Foto:

Kjula2015-05-31 20:25

För tionde året i rad arrangeras det dragracingtävlingar på Kjula flygfält utanför Eskilstuna. Tävlingen går under namnet Kjula dragway och körs sex gånger under säsongen. Helgens tävlingar stördes naturligtvis av lördagens ihållande regn som gjorde att man inte kunde genomföra några lopp överhuvudtaget. Men såväl arrangörer, tävlande som publik är väl medvetna om villkoren som gäller: dragracing och blöta banor är en ekvation som inte går ihop.

– Nej, med de däck vi använder som är helt utan mönster går det inte att köra när det är blött. Så är det bara, säger Janne Asplund, som varit med och arrangerat Kjula dragway sedan starten 2006.

Men det som inte kunde köras på lördagen, togs igen på söndagen när vädret visade upp en något vänligare sida även om det kom några regnstänk då också. De som trots allt inte kunde köra på söndagen heller, fick nöja sig med att njuta av stämningen, känna doften av brända däck och bränt gummi och lyssna på motorljudet från de som trots allt fick chansen att trycka gasen i botten riktigt ordentligt.

– Man kommer upp i 400 blås ungefär. 400 meter på under sex sekunder, förklarar Micke Johansson från Husby Racing och ser nöjd ut.

Till vardags har han Husby Takplåtslageri, men har funnit tjusningen med dragracingen och har tävlat sedan 2006. Det är ett bra sätt att tänka på något annat än jobbet när man är ledig, förklarar han. Nu är det sju personer i teamet, varav fyra mekaniker som gör allt för att få Mickes bil redo att köra. Det är en dyr sport och därför är Micke Johansson mycket tacksam för att det finns sponsorer som hjälper till och stöttar.

Ett annorlunda ekipage som också fanns på plats på Kjula Dragway på söndagen, var Krister Åkesson från Ösmo som satt i en dubbeldragster tillsammans med föraren Marita Granholm. Han fyllde 50 i februari och fick en "åktur" i 50-årspresent. Väldigt pirrigt kändes det, förklarade han.

Dragracing-tävlingarna lockar deltagare från hela Sverige medan publiken som tar sig hit främst kommer från Mälardalen.

I likhet med de flesta entusiaster inom sporten förklarar Janne Asplund intresset för dragracingen som något man föds in i:

– Man har bensin i blodet och det blir ett sätt att leva, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om