Bakgården bakom det lilla radhuset på Västermalm är inte så stort som det låter när Ingegerd räknar upp allt som får plats. Ytan är cirka 40 kvadratmeter och varenda centimeter är planerad in i minsta detalj. När altandörren öppnas till uteplatsen är det som att komma in i en ny bostad, där största delen har himlen som tak.
– Vi är här ute hela dagarna, från att det blir varmt i maj tills kylan kommer i september. Jag har nog det med mig från min uppväxt, för när det var sommar då skulle man vara utomhus, berättar Ingegerd.
När Ingegerd och Nisse flyttade in i radhuset för sju år sedan fanns bara altan, gräsmatta och en syrénbuske på uteplatsen. Sakta och metodiskt började de förändringen med att byggda ett nytt mindre trädäck som också fick ett tak. Här är själva matplatsen med kökssoffa, runt matbord och sköna Grythyttansstolar att gunga i. Tidning med korsord ligger på bordet och radion står på i bakgrunden. Vita långa bommullsgardiner hänger mot trädgårdsdelen och skapar en mysig rumskänsla.
– Det är skönt att kunna dra för dem när solen ligger på mitt på dagen, säger Nisse.
Ingegerd är den i familjen som har gröna fingrar och älskar att hålla på med växter. I köksträdgården växer sallad, örter, ärtor, en vinranka och i minväxthuset tomater – förstås. Av den forna gräsmattan finns inget kvar. På den lades en markduk som sedan täcktes med singel och vackra oregelbundna skifferplattor. Mellan plattorna finns gröna plättar med lammöra och revsuga och mot träväggen slingrar sig akvileja, stockros och rosenflockel.
– Jag har varit med i Trädgårdsamatörerna och lärt mig jättemycket av dem. När man har så här litet måste man verkligen tänka hur man odlar för att få rum med det man vill ha och nu har jag alltmer övergått till att odla ätbara växter i stället för blommor, säger Ingegerd.
I uteköket finns det mesta som behövs för matlagning: kastruller, byttor, redskap, kryddor och tre gasspisar, en spis med plats för två kastruller och på den tredje en stekhäll, en Murrikka.
– Vi lagar all mat här ute och Murrikkan fungerar jättebra, på den kan man steka allt. Det är flera olika gaslågor under som gör att det lätt går att hålla maten varm och samtidigt steka på en annan del, säger Nisse och berättar att det allra senaste han har fixat i uteköket är en vattenkran till diskhon.
Den används bara för att skölja grönsaker, diska gör man inne i diskmaskinen.
Soliga och varma dagar kan det begränsade utrymmet kännas lite väl hett. Men det har Ingegerd och Nisse också hittat en lösning för. En fåtölj är placerad under en bågformad spaljé där clematis och en Helenahonungsros klättar och bildar skön skugga. Här finns också en gammal vattenkran som vattnet ständigt porlar ur.
– Vi kallar det för "Andrummet", dels för att det känns avslappnande att sitta här och dels för änderna som jag har målat på en planka sitter ovanför huvudet. Jag älskar gräsänder, säger Ingegerd och pekar på några små i trä på altantrappan.
Bakom "Andrummet" ligger arbetsrummet som kallas "Fuchsian". Där planterar Ingegerd om sina blommor och gör dekorationsmålningar när andan faller på. Hon har gått flera sommarkurser och målar ibland till vänner på beställning.
– Jag har svårt att bara sitta still, jag tycker om att skapa i form och färg. Det gäller både med växter, betong, målning eller att sticka och växtfärga.
Även om uterummet ser ut att vara komplett och färdigt så finns det alltid något som behöver ändras på och då är det Nisse som tar fram verktygen.
– Det händer hela tiden saker här. Vi brukar säga att vi har inte gjort en inredning på uteplatsen, men däremot en utredning, säger Nisse och ler.