Jan Persson: "Bedrövad över långsamma handläggningen"

I Knivsta kommun kämpar Kilenkrysset för att möjliggöra etableringar som ska kunna ge tusentals jobb. "Jag blir bedrövad över hur långsam handläggningen blivit", säger vd Jan Persson.

Kilenkryssets vd Jan Persson hoppas att Knivstas politiker ska kunna skynda på tjänstemännens handläggning av planering av mark. Målet är att skapa tusentals nya jobb här, ungefär som i Rosersbergs företagsområde.

Kilenkryssets vd Jan Persson hoppas att Knivstas politiker ska kunna skynda på tjänstemännens handläggning av planering av mark. Målet är att skapa tusentals nya jobb här, ungefär som i Rosersbergs företagsområde.

Foto: Pressbild/ Maria Lindblom

Knivsta2022-02-06 20:54

2019 köpte Kilenkrysset 300 hektar mark öster om E4. Planen är att skapa flera tusen nya jobb inom lager, industri och handel.

– Vi har enormt många företagskunder som vill etablera sig i Knivsta, säger det Strängnäsbaserade bolagets exploateringschef Anders Solberg.

När Kilenkrysset köpte marken var kommunens bedömning att detaljplanen skulle vara klar inom fem år, enligt vd Jan Persson.

– Kommunens politiker var mycket positiva till att få fler arbetstillfällen. Men nu blir jag bedrövad över hur långsam handläggningen blivit. Kommunen kräver allt fler utredningar.

undefined
Här är den mark som Kilenkrysset köpt. Brunnbybadet, Brunnby och Sättra kommer inte att bebyggas. I det största gröna området ligger grustäkten vid Hammartorp.

Planbeskedet kom för två år sedan, men kommunen har inte blivit klar med den inledande förstudien för planprogrammet och detaljplanen. Nya utredningar har tillkommit under tiden, exempelvis en infrastrukturutredning för hela kommunen.

– Vi är oroliga för att detta kommer fördröja planarbetet med flera år. Vi har erbjudit kommunen att hjälpa till med planarbetet då vi arbetar så i flera andra kommuner, men tyvärr fått nej på detta, säger Jan Persson.

Kilenkrysset har också försökt att få bygglov för ett industriföretag från Uppsala som ville etablera sig i Knivsta.

– Tyvärr fick vi avslag. Etableringen skulle ge cirka 100 arbetstillfällen. Tomten ligger bredvid en bullrande grusgrop som de spränger i, och det finns inga närboende så vi anser att vår ansökan borde kunna ha hanterats annorlunda, säger Jan Persson.

Alla företag som kontaktar dem för att etablera sig i Knivsta skickar de nu vidare till andra kommuner.

undefined
Här vid grustaget som hyrs av Skanska skulle ett Uppsalaföretag etablera sig, men väntetiden hos kommunen gör att de nya jobben nu går till en annan kommun.

– Jag blir lite besviken på Knivsta, som säger att de vill skapa arbetstillfällen, men som sedan inte gör det möjligt att bygga hus som företagen kan flytta till. Samtidigt har de nyligen anlitat en konsult som ska locka företag till kommunen, säger Jan Persson.

Han anser att politikerna nu bör ge besked om de vill ha fler arbetstillfällen eller om de vill att Knivsta ska vara ett pendlarsamhälle.

Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) svarar att de i stort är nöjda med utvecklingen av arbetstillfällen.

– Exempelvis finns nu ett gym, två restauranger och ett apotek i bottenplanet på tolvvåningshuset i Knivsta. Och i Ar har det hänt väldigt mycket under senare tid, säger Klas Bergström.

Han hävdar att de fortfarande även är positiva till ett företagsområde öster om E4.

– Vi hoppas att det kan bli många arbetsplatser där, men det måste utredas. Planarbete tar lång tid, det handlar om att skydda saker också.

Varför sa kommunen nej till bygglov vid bergtäkten?

– Bygg- och miljönämnden ansåg att hela området ska planeras för att bli bra. Dessutom blir det en fråga om vem som ska betala anslutningsvägar med mera. Sedan finns två intressenter söder om Knivsta. Då tittar vi på dem samtidigt. Ett behov vi har är att få en påfart på E4 söderut. Ett av företagen där kan tänka sig betala för vägen.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) tycker att centrala Knivsta blivit mycket mer levande på dagtid (när det inte är pandemi), jämfört med för 15 år sedan.
Nytt Rosersberg planeras

Den Strängnäsbaserade fastighetskoncernen Kilenkrysset äger mycket mark inte bara i hemkommunen, utan också utmed motorvägar i bland annat Rosersberg, Uppsala, Håbo och Enköping. 

2019 köpte de 300 hektar öster om E4, mellan Brunnbyavfarten och Sättra i Knivsta kommun. Här vill de skapa ett företagsområde, likt det i Rosersberg.

Knivsta kommunfullmäktige har antagit en vision som säger att kommunen ska ha 25 000 invånare år 2025 och att fler jobb ska skapas på hemmaplan fram till år 2025.

Karta: Plats för nytt företagsområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!