Risk för fängelse i Kolmårdenrättegång

När Kolmården och en före detta chef ställs inför rätta i dag är det början på en en av de längsta rättegångarna i sitt slag. Den före detta chefen riskerar fängelse.

KOLMÅRDEN2016-09-30 08:45

När två chefer på Foria åtalades för vållande till annans död efter dödsolyckan på SSAB i Oxelösund 2010 varade rättegången i sex dagar. För rättegången om dödsolyckan på Kolmården är 19 dagar avsatta.

– Det här är ett av de mer komplexa målen, säger åklagare Jan Olof Andersson.

Lagstiftningen är komplex när det gäller arbetsmiljömål och åklagaren ska visa dels att dödsfallet berodde på bristerna i säkerheten på arbetsplatsen och att om de hade åtgärdats så hade dödsfallet inte inträffat. Och dels att den metodik som Kolmården använde i hanteringen av vargarna utökade farorna för medarbetarna.

– Det vi har funderat över är det sätt som Kolmården har använt i hanteringen av vargarna, att dominera dem, stirra dem i ögongen, ta dem över nosen och lägga ner dem på rygg.

Både själva djurparken och en före detta chef står åtalade för grovt vållande till annans död sedan den 30-åriga djurskötaren dödades i varghägnet för drygt fyra år sedan. Båda nekar till brott. Att rättegången har dröjt så länge beror bland annat på att åklagare och polis fick göra en omstart vid två tillfällen. De trodde att förundersökningen var klar när ytterligare sakkunniga hörde av sig med nya tillägg.

– Jag har valt att vända på varje sandkorn, säger Jan Olof Andersson.

Ett 40-tal vittnen är kallade, varav 30 är eller har varit anställda på Kolmården.

– De har alla varit med om incidenter. Vi vill visa att det har förekommit en lång rad varningssignaler.

Fängelse finns med i straffskalan för grovt vållande till annans död, men det kan finnas förmildrande omständigheter som kan ge villkorlig dom och böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om