"Tyst det är bild i fågelsången" heter utställningen som också är en sorts förövning.
I höst ska nämligen Lars-Olof Loeld ha en stor, retrospektiv utställning på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Eftersom Lars-Olof Loeld är en noggrann konstnär med ett till synes gränslöst tålamod, är planeringen av den minutiös. I sin lilla ateljé i det gamla Strängnäs har Lars Olof Loeld en modell av utställningslokalerna på Waldemarsudde, sju olika rum. I varje rum ska han visa en stor målning och en skulptur, och i montrar kommer han att visa upp föremål, skrifter och bilder som inspirerat honom genom åren. Och så egna dikter och objekt.
Men för en konstnär som ägnat en mansålder åt att finna den perfekta placeringen av en linje på en duk, räcker inte en skalenlig modell när en utställning ska planeras. Lars-Olof Loeld behövde mer space, och ringde till fastighetsbolaget Vasallen
— Jag hyrde en lokal där jag kunde mäta upp alla sju rummen och arrangera utställningen, säger han.
I det nya galleriet hos konstnärerna i Färgfabriken i Sundby park, visar nu Lars-Olof Loeld en del av det han planerar ställa ut på Waldemarsudde.
— Det är en kort snutt, som reklam, som består av fem målningar och en skulptur, berättar Lars-Olof Loeld.
Publiken kan möta en bild med två saker, säger han.
— Med irritation eller meditation. Väntar man sig likhet med verkligheten som man ser den kan man bli irriterad, säger
Lars-Olof Loeld som laborerar gärna med ord och bokstäver, bygger bilder och dikter där ordens betydelse och fysiska form kan skapa flera olika innebörder och budskap.
Hans avskalade målningar är ett uttryck för hans oförtrutna sökande efter "andligt guld" som inspireras av naturen och alkemins ockulta skrifter och dess illustrationer.
Han arbetar med geometriska figurer som representerar olika saker. Symbolerna och deras inbördes förhållanden förmedlar budskap, känslor och minnen.
Han visar en stor målning av en solnedgång. Vissa betraktare kommer bara att se stor svagt rosa målning med ett blått streck på mitten och några svarta rektanglar i kanterna.
— En målning är egentligen tre led. Den är en bild av ett minne av en solnedgång, och det ser inte ut. Det känns.
Lars-Olof Loelds sökande efter andligt guld är kanske inte lika omöjlig som alkemisternas fåfänga ansträngningar för att skapa en den ädla metallen, men än har han inte nått ända fram.
— Man kan nå guldet under en kort tid. Sedan tas det tillbaka, säger Lars-Olof Loeld.