Hjälpsändning från Eskilstuna framme i Polen

Efter ett dygns resa är Oskar Karlssons hjälpkaravan från Eskilstuna framme i Polen. Nu är planen att fylla bussen med flyktingar och ta med dem till Sverige. "Våra kollegor hemma jobbar med att hitta boendelösningar", säger han.

Krig 9 mars 2022 04:45

De två lastbilarna och en buss fyllda med förnödenheter och sjukvårdsutrustning lämnade Eskilstuna klockan 14 på måndagen och tog sig med färja till Gdansk ditt man ankom vid lunchtid på tisdagen.

Planen var initialt att fortsätta resan söderut till Przemyśl ett par mil från den ukrainska gränsen, men på grund av hårt tryck har polska myndigheter ombett privata hjälptransporter att undvika staden.

Efter samråd med Gdansk kommun lastades förnödenheterna på tisdagen av vid stadens fotbollsarena. Där packas allt om på lastbilar som tillhör lokala hjälporganisationer som kör ut det till de gränsstäder där behovet är som störst. Syftet är bland annat att snabbt få fram lastbilar fulla med medicinsk utrustning.

"Det känns surrealistiskt, här lyser solen och det finns inga spår av kriget, men vi vet att detta redan i dag går vidare till ukrainska gränsen. Gdansk stad har lastbilar som kör sjukvårdsutrustningen härifrån till gränsen, där en ukrainsk lastbil möter upp och tar in den i landet", skriver Oskar Karlsson i ett sms till tidningen.

Planen är nu att hjälpa människor som flytt kriget att ta sig till Sverige.

"Våra kollegor hemma jobbar just nu med olika organisationer för att hitta boendelösningar. Målet är att fylla hela bussen med flyktingar".

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 1,7 miljoner människor flytt Ukraina sedan den 24 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa