Det går inte en dag utan att jag tänker på cancer. På hudcancer, bröstcancer, tarmcancer och andra former av denna fruktansvärda sjukdom, som vi alla har eller kommer att få en relation till. Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid. Det är fakta från Cancerfonden som gör mig alldeles skräckslagen. Det motsvarar minst en person i min lilla familj, fyra av mina närmaste tjejkompisar eller två i mitt stallgäng.
Det var cancerskräcken som fick mig att sluta äta socker för många år sedan. Av samma anledning drog jag ner kraftigt på köttkonsumtionen för ett år sedan. Många hälso- och miljövinster har kommit med de valen, men rädslan för cancern har inte upphört.
Min senaste besatthet är antiinflammatorisk mat, som jag vill tro eller i vart fall desperat hoppas ska rädda mig från att själv drabbas. Jag fick en bok på ämnet i julklapp, som jag slukade på bara några kvällars läsning. Nu läser jag den för andra gången, och jag följer råden i den till punkt och pricka.
Att ösa på med kryddor som gör gott för tarmfloran känns inte svårt. Den gröna smoothien som jag har börjat dricka till frukost är däremot inte god. Men inte heller direkt äcklig, så jag skålar för hälsan och sväljer.